ESPANJALAINEN KASVISSOSEKEITTO
Tarvitset:
- puolikkaan kesäkurpitsan
- 1 punainen paprika
- 1 sipuli
- 2 purkkia tomaattimurskaa
- n. 0,5 l vettä
- valkosipulia maun mukaan
- kasvisliemikuutio tai Herbamare-yrttisuolaa maun mukaan
- n. 1-2 rkl kuivattua basilikaa tai muuta kuivayrttiseosta tai tuoreita yrttejä
- oliiviöljyä
TEE NÄIN:
- Pese ja paloittele kesäkurpitsa ja paprika reiluiksi paloiksi.
- Kuori ja pilko sipuli samaten reiluiksi paloiksi.
- Kuori maun mukaan 1-2 kynttä valkosipulia ja murskaa ne veitsen lappeella. Pilko murskatut kynnet veitsellä rouheasti.
- Kuullota kasvikset ja sipulit pehmeiksi kattilassa tilkassa oliiviöljyä.
- Lisää tomaattimurska ja vesi sekä kasvisliemikuutio tai yrttisuola.
- Anna hautua kannen alla välillä sekoitellen kunnes kasvikset ovat kypsiä ja pehmeitä. Maku paranee, mitä kauemmin haudutat.
- Lisää kuivattua basilikaa tai yrttiseosta maun mukaan.
- Soseuta keitto sauvasekoittimella sileäksi.
- Lisää tarvittaessa vettä sen mukaan, kuinka paksua keittoa haluat.
- Tarjoa kuumana tai kylmänä hyvän leivän kanssa.
HALLOWEEN-KEITTOA LASTEN MAKUUN
Oranssi kasvissosekeitto:
- muutama peruna
- bataatti
- muutama iso porkkana
- sipuli
- kasvisliemikuutio
- vettä
- kuivattuja yrttejä (esim. välimeren seos)
- 1 prk ruokakermaa
- 1/2 rasiaa maustamatonta tuorejuustoa
- suolaa ja pippuria maun mukaan
- koristeluun ketsuppia
- Kuori ja paloittele kasvikset sopivan kokoisiksi.
- Laita kattilaan ja kaada päälle vettä niin, että kasvikset juuri ja juuri peittyvät.
- Lisää liemikuutio ja keitä kasvikset pehmeiksi.
- Kun kasvikset ovat kypsiä, kaada osa keitinvedestä talteen, jotta voit tarvittaessa lisätä sitä liian paksuun keittoon.
- Kaada sekaan ruokakerma ja soseuta kasvikset sosekeitoksi sauvasekoittimella.
- Lisää tuorejuusto ja yrtit sekä maun mukaan muut mausteet.
- Lämmitä keitto vielä melkein kiehuvaksi hämmennellen, jotta tuorejuusto sulaa keiton sekaan.
- Annostele keittoa lautaselle ja "piirrä" ketsupilla keittoon karmaiseva "hymynaama"!
LOUNAS KAHTEEN MAKUUN:
PIKKU PRINSSIN NAKKIKASTIKE
Tämän
nakkikastikkeen perusohjeen olen saanut eräältä kollegaltani ja hyvältä
ystävältäni enkä enää tee nakkikastiketta millään muulla tapaa!
"Tuunasin" peruskastikkeesta nirsommallekin "pikku prinssille"
maistuvan. Vaikkei lapsilla kyllä yleensä nakkiruokien kanssa mitään
erityisiä ongelmia maistumisen suhteen olekaan...
TARVITAAN:
- 1 pss prinssinakkeja
- 5 dl vettä
- 1 sipuli
- 1 lihaliemikuutio tai fondia ohjeen mukaan
- 2-3 rkl ketsuppia
- 1-2 rkl sinappia
- Maizena-suurustetta
- 2 dl ruokakermaa tai vastaavaa
- Kuullota pilkotut sipulit kasarissa.
- Lisää prinssinakit kokonaisina kasariin ja paista niitä pyöritellen hetki.
- Lisää vesi ja lihaliemikuutio tai fondi. Anna kiehua hetki.
- Lisää ketsuppi ja sinappi, jotka suurustavat kastiketta.
- Lisää Maizena-suurustetta tarpeen mukaan kiehuvaan kastikkeeseen ja anna kiehua minuutti ohjeen mukaan. Alenna lämpöä.
- Lisää lopuksi ruokakerma ja lämmitä kastike. Kastikkeen ei tarvitse enää kiehua.
- Tarjoa keitettyjen perunoiden tai perunamuusin sekä raikkaan salaatin kera.
Helppo
ja nopea Meksikon pata suomalaiseen makuun kasvissyöjän tai kasviksia
suosivan lounaaksi. A-luokan lihansyöjät vaihtavat soija-suikaleet
possun tai broitsun suikaleisiin.
TARVITAAN:
- 2 dl soijasuikaleita
- 4 dl vettä
- 3 rkl soijakastiketta
- 1 pss Mexican mix- pakastevihannessekoitusta (Pirkka)
- tomaattipyrettä maun mukaan
- Oatly Ruokaan-kauravalmistetta tai vastaavaa
- pippuria ja/tai chili-maustetta maun mukaan ja suolaa tarvittaessa.
- Mittaa soija-suikaleet, vesi, ja soijakastike kattilaan ja keitä soija-suikaleiden pakkauksen ohjeen mukaan.
- Valuta ylimääräinen vesi hyvin pois ja ruskista suikaleita vielä pannulla öljyssä.Lorauta halutessasi pannulle paiston aikana vielä tilkka soijakastiketta, koska soijasuikaleet vaativat runsaasti mausteita maistuakseen miltään.
- Lisää Mexican mix-vihannessekoitus ja kypsennä vihannekset kypsiksi sekoitellen.
- Lisää tomaattipyre pannulle ja anna olla hetken ennen sekoittamista.
- Mausta makusi mukaan pippurilla ja/tai chili-mausteella.
- Lisää lopuksi kauravalmiste tai vastaavaa ruokakermaan verrattavissa olevaa tuotetta. Kuumenna.
- Tarjoa riisin tai kuten kuvassa uusien tai keitettyjen perunoiden sekä salaatin kanssa.
HEMPEÄN HERKULLINEN MANSIKKA-RAPARPERIKIISSELI
Raparperin alla äidin kasvimaalla sammakolla koti oli kultainen...
Nyt kesän loppupuolella oman puutarhan antimet alkavat olla parhaimmillaan. Pehmeä kiisseli keitetään nyt oman puutarhan raparperista ja mansikoista.
Tarjoa
kiisselin kanssa lasillinen maitoa ja täysjyväleipää erilaisilla
päällisillä, niin saat täysipainoisen aamu-, väli- tai iltapalan.
Sunnuntai-aterialle taiot hempeästä kiisselistä makoisan jälkiruoan, kun
tarjoat lisänä esimerkiksi vaniljavaahtoa.
- n. 1 l raparperia kuorittuna ja paloiteltuna
- n. 0,5 l tuoreita tai pakastettuja mansikoita
- 1 l vettä
- 4-5 rkl perunajauhoa
- 0,5-1 dl hedelmäsokeria
TEE NÄIN:
- Keitä raparperin paloja vedessä, kunnes ne pehmenevät ja hajoavat sekoitettaessa.
- Lisää mansikat ja anna kiehahtaa hetki.
- Sekoita perunajauhot tilkkaseen kylmää vettä ja kaada ohuena nauhana kiehuvaan raparperi-mansikkaseokseen ja sekoita hyvin.
- Anna kiehahtaa muutaman pulpahduksen verran.
- Nosta kattila liedeltä, lisää sokeria maun mukaan ja anna jäähtyä.
- Vispaa vaniljavaahtoa varten kuohukermaa, jonka maustat maun mukaan vanijasokerilla tai aidolla vaniljalla ja hedelmäsokerilla tai vatkaa vispautuvaa vaniljakastiketta vaahdoksi.
Muista tarjota raparperiherkkujen kanssa aina jotain maitotuotetta. Maitotuotteet neutraloivat raparperin sisältämän oksaalihapon vaikutusta, joka heikentää elimistössä kalsiumin imeytymistä.
(kuvan lasten tabletti Ikeasta.)
27.7.2012
SUNNUNTAIN SUKLAINEN
Tämä
herkkupuuro on suklaanystävän lemppariaamiainen! Meillä
perhepäiväkodissa suklaakaurapuuroa syödään aamupalaksi silloin
tällöin, sillä se on yleensä välipalaksi tarjottavaa suklaamannapuuroa
täyttävämpää ja kuitupitoisempaa. Kauran kuidut pitävät nälänkin
loitolla pidempään. Suklaakaurapuuroon on myös helppo sujauttaa lapsilta
salaa kauraleseitä lisäämään makean puuron ravintoarvoa. Meillä
perhepiirissä "suklaaherkuttelijoiden" tavaksi on tullut pyytää
suklaapuuroa aamupalaksi sunnuntai-aamuisin ja vapaapäivinä.

TARVITAAN:
TARVITAAN:
- 1 l kevyt maitoa
- 5 dl täysjyväisiä kaurahiutaleita
- (0,5-1 dl kauraleseitä)
- 1 dl kaakaojauhetta
- 0,5 dl sokeria
- loraus ruokaöljyä
TEE NÄIN:
- Sekoita kaikki aineet kattilassa ja kiehauta koko ajan pohjaa myöten sekoittaen.
- Alenna lämpöä ja jatka keittämistä sekoitellen kunnes puuro on kypsää, eli pehmeää ja sopivan paksua.
- Tarvittaessa lisää maitoa.
- Anna vetäytyä hetki kannen alla ennen tarjoilua.
- Tarjoa maidon kanssa.
11.5.2012
ÄIDILLE MANGO-KOOKOSKAKKUA
ÄIDILLE MANGO-KOOKOSKAKKUA
Tarjosimme perjantaina äideille lapsia hakiessa kakkukahvit tulevan äitienpäivän kunniaksi. Työparistamme se "jauhopeukalompi" loihti mehevän ja uskomattoman makoisan Mango-kookoskakun kahvipöydän kruunuksi! Kakku vei ihan kielen mennessään! Resepti on yksinkertainen ja helppo, joten kokeilkaa vaikkapa heti äitienpäivän kahvihetkeen!
- 5 dl vehnäjauhoja
- 3 dl sokeria
- 1 dl fariinisokeria
- 1 tl vaniljasokeria
- 1 dl kookoshiutaleita
- 1 tl ruokasoodaa
- 1 tl leivinjauhetta
- 2 prk mangososetta (lastenruoka)
- 2 kananmunaa
- 1 dl öljyä tai juoksevaa margariinia
TEE NÄIN:
- Sekoita vehnäjauhot, sokerit, kookoshiutaleet, sooda ja leivinjauhe keskenään.
- Lisää mangosose, kananmunat ja öljy.
- Sekoita tasaiseksi taikinaksi.
- Voitele vuoka ja kaada taikina vuokaan.
- Paista 175 asteessa uunin alatasolla n. 1h 10 min tai kunnes kakku on kypsä.
- Koeta kypsyyttä coktailtikulla.
PUUROPOHJAISET MAUKKAAT SÄMPYLÄT
Lapsiperheissä
ja perhepäivähoidossa jää usein aamupuuroa yli. Sitä ei kannata heittää
hukkaan. Yli jääneen puuron voi pakastaa ja kun sitä on riittävästi,
leivo siitä maukkaita sämpylöitä! Sämpylöihin saa vaihtelua
vaihtelemalla eri viljalajeista tehtyä puuroa ja erilaisia jauhoja,
lisäämällä taikinan sekaan erilaisia leseitä tai siemeniä tai vaikka
porkkanaraastetta.
Ihanimmillaan sämpylät ovat aivan tuoreina pelkästään margariinin ja maidon kanssa nautittuna, mutta sopivat hyvin aamu-, väli- ja iltapaloille kaakaon kanssa tarjottuna sekä mm. keittoruuan kaveriksi lounaalle. Pakasta osa sämpylöistä tuoreeltaan, elleivät ne tule syötyä seuraavan päivän aikana.
Ihanimmillaan sämpylät ovat aivan tuoreina pelkästään margariinin ja maidon kanssa nautittuna, mutta sopivat hyvin aamu-, väli- ja iltapaloille kaakaon kanssa tarjottuna sekä mm. keittoruuan kaveriksi lounaalle. Pakasta osa sämpylöistä tuoreeltaan, elleivät ne tule syötyä seuraavan päivän aikana.
TARVITAAN:
(n.24kpl)
- 4dl tähteeksi jäänyttä kaurapuuroa
- 3dl vettä
- 1/2 pakettia tuorehiivaa tai 1pss kuivahiivaa
- 1 tl suolaa
- 2 rkl sokeria
- loraus ruokaöljyä
- (1-2 dl kauraleseitä)
- n.10 dl vehnäjauhoja
TEE NÄIN:
- Laita uuni lämpenemään 200C asteeseen.
- Lämmitä puuro ja vesi kädenlämpöisiksi.
- Liota tuorehiiva lämpimän puuroseoksen sekaan. Sekoita kuivahiiva jauhojen joukkoon.
- Lisää suola, sokeri ja öljy.
- Lisää tässä välissä haluamasi lisäainekset eli leseet, siemenet tai 2dl hienoa porkkanaraastetta.
- Alusta jauhoja taikinaan vähitellen. Taikina saa jäädä mieluusti ehkä hiukan löysähköksi.
- Kohota liinan alla puolisen tuntia.
- Vaivaa taikinaa hetki jauhotetulla pöydällä ja jaa se sitten kahtia.
- Leivo puolikkaat taikinat pötköksi ja jaa ne 12 osaan. Leivo niistä pyöreitä sämpylöitä leivinpaperin päälle pellille.
- Anna kohota liinan alla vielä n. 10 min.
- Paista 200C asteisessa uunissa n. 10 min.
- Peitä valmiit sämpylät liinalla, jotta ne säilyttävät pehmeytensä.
AAMUVIRKUN AURINKOINEN
Tämä
lempeä ja makoisa kuitupitoinen aprikoosipuuro sopii aamupalalle
vaihteluksi tavalliselle kaurapuurolle sekä myös väli- tai iltapalaksi.
Puuro antaa runsaasti energiaa jaksaa päivän touhut. Kuitupitoisuutensa
ansiosta se hellii vatsaa ja edesauttaa ruuansulatusta. Kauran kuitu
nostaa verensokerin tasaisesti ja pitää nälkää pidempään.
- 1 pss pehmeitä, kuivattuja aprikooseja
- 1 l vettä
- 0,5 dl hedelmäsokeria
- 4 dl täysjyväisiä kaurahiutaleita
- 1 dl kauraleseitä
- pieni loraus ruokaöljyä
- (1 rkl pellavan siemeniä)
TEE NÄIN:
- Laita aprikoosit, vesi ja hedelmäsokeri kattilaan ja liota yön yli.
- Aamulla keitä aprikoosit liotusvedessä pehmeiksi ja soseuta sauvasekoittimella.
- Lisää kaurahiutaleet, leseet ja öljy (sekä yön yli liotetut pellavan siemenet), lisää tarvittaesa vettä ja keitä puuro kypsäksi.
- Nosta kattila liedeltä ja anna hautua kannen alla vielä parisen minuuttia.
- Tarjoa maidon ja tuoremehun kanssa aamupalaksi.
8.5.2012
KIUSATTUA NAKKIA
Kokeilin
mökillä ensimmäisen kerran kiusata nakkia eli tein nakkikiusausta.
Kiusauksethan ovat oivallista ja helppoa arkiruokaa. Jos ei jaksa itse
kuoria ja suikaloida perunoita ja sipulia, valmis peruna-sipulisekoitus
pakastealtaasta on oiva apu. Perunasuikaleet ja nakkipalat sekaisin,
ruokakermaa päälle ja uuniin ulkoilun ajaksi. Helppoa ruuan valmistusta etenkin näin mökkioloissa!
Erilaiset kiusaukset ovat tärkeä osa myös perhepäivähoidon ruokahuoltoa niiden vaivattomuuden ja ulkoilun aikana uunissa pehmeäksi kypsentämisen vuoksi. Kokeile vaihdella nakin ja perinteisten kinkkusuikaleiden vaihtoehdoksi esimerkiksi jauhelihaa, salamisuikaleita, kanan filesuikaleita, tonnikalaa, lohisuikaleita, kebablastuja tai possun suikalelihaa. Kasvisruokavaliota noudattavalle laita kiusaukseen tummaa soijarouhetta, papuja tai kasvissuikaleita.
Erilaiset kiusaukset ovat tärkeä osa myös perhepäivähoidon ruokahuoltoa niiden vaivattomuuden ja ulkoilun aikana uunissa pehmeäksi kypsentämisen vuoksi. Kokeile vaihdella nakin ja perinteisten kinkkusuikaleiden vaihtoehdoksi esimerkiksi jauhelihaa, salamisuikaleita, kanan filesuikaleita, tonnikalaa, lohisuikaleita, kebablastuja tai possun suikalelihaa. Kasvisruokavaliota noudattavalle laita kiusaukseen tummaa soijarouhetta, papuja tai kasvissuikaleita.
TARVITSET:
(paistovuoallinen)
- 1pss peruna-sipulisuikaleita (pakaste 1kg)
- 1 paketti nakkeja
- 2-3 prk kermaa tai ruokakermaa eli n. 4-6 dl
- suolaa ja pippuria maun mukaan
- foliota
TEE NÄIN:
- Lämmitä uuni 175C asteeseen.
- Voitele paistovuoka öljyllä.
- Sekoita vuoassa peruna-sipulisekoitus ja paloitellut nakit.
- Mausta maun mukaan suolalla ja pippurilla. Huomioi, että nakit ovat jo itsessään suolaisia.
- Kaada päälle 2-3 purkkia ruokakermaa. Maidotonta ruokavaliota noudattavalle korvaa ruokakerma esim. kaura- tai soijapohjaisella ruokakerman tapaisella valmisteella.
- Suojaa kiusaus foliolla ja laita uuniin ainakin 1,5 - 2 tunniksi.
- Tarjoa lisänä raikasta salaattia, lasillinen maitoa ja pala täysjyväistä leipää, niin saat oikein ravitsevan aterian.
Huomioi,
että nakkien sisältämien nitriittien ja natriumglutamaatin vuoksi
nakkiruokia suositellaan tarjottavaksi lapsille korkeintaan kerran
viikossa, mieluiten vain joka toinen viikko, vaikka ne mieluisia
lapsille kovasti olisivatkin. Kaupoissa on myös tarjolla nitriitittömiä
nakkeja (mm. Miinan ja Manun nakit)
10.4.2012
PÄÄSIÄISTIPUN TERVEISET TROPIIKISTA
- Tuttu pinaattikeitto uudella tavalla trooppisella makuvivahteella.
Perinteinen muna-pinaattiyhdistelmä tekee pinaattikeitosta rautaisen ja täysipainoisen aterian. Vaihteluksi tavanomaiseen kokeile tätä maukasta keittoa, jossa uutta makua tuo maidon sijasta käytetty kookosmaito. Tämä eksoottisempi versio tutusta pinaattikeitosta sopii laktoosi-intoleranteille ja maitoallergisille sekä myös vegaaneille. Jos käytät suurustamiseen esim. vaaleaa Maizenaa vehnäjauhon sijasta, niin keitto sopii myös keliaakikolle ja vilja-allergiselle. Kananmunasta oireita saavalle tarjotaan keitto tietenkin ilman kananmunaa, jonka korvikkeena voi tarjota raejuustoa. Makeampi makuvivahde maistui lapsillekin!

TARVITSET:
(4 annosta)
- 3 rkl laktoositonta margariinia tai voita
- 3 rkl vehnäjauhoja
- 8 dl eli 2 purkkia kookosmaitoa
- 300g eli 2 pussia pakastepinaattia
- 3/4 tl suolaa
- ripaus valkopippuria
- kovaksi keitettyjä kananmunia
- Keitä ensin kananmunat koviksi ja jätä kylmään veteen jäähtymään keiton valmistamisen ajaksi.
- Sulata rasva kattilassa, lisää vehnäjauhot ja kiehauta. Nosta kattila levyltä.
- Lisää kookosmaito jauhoihin kahdessa erässä ja sekoita välillä tasaiseksi.
- Kuumenna keitto samalla koko ajan pohjaa pitkin hämmentäen.
- Lisää pinaatti ja mausteet ja keitä vielä 10 minuuttia matalalla lämmöllä.
- Tarjoa lisänä halkaistu keitetty kananmuna kullekin ruokailijalle.
Vinkki: Mamman perimätiedon mukaan, kananmunat tulee keittää reilusti
suolatussa vedessä, jolloin kuoret halkeilevat keitettäessä vähemmän ja
kuoret saa helpommin irti.