Eräs tiimimme hoitajista osallistui syksyllä Suomen liikunta- ja urheiluliiton eli HLU:n järjestämään koulutukseen alle kolmevuotiaiden liikunnan ohjaamisesta eli "Vekaravipellykseen" (lisätietoja HLU:n nettisivuita). Tiimissämme on viime aikoina ollut tapana, että jos joku jäsenistä osallistuu johonkin lisäkoulutukseen, tuo hän sieltä terveisiä tiimille vinkkien ja ideoiden muodossa.
Tästä hienosta tilaisuudesta johtuen järjestimme lapsille "Vekaravipellystä" liikuntasalivuorollamme 29.1.2013. Kurssin käynyt hoitaja valitsi kurssisisällöstä muutamia leikkejä, joita kokeilimme lasten kanssa salilla ja muokkasimme niitä lapsiryhmän tarpeiden mukaan. Tässä hiukan vinkkiä ja kuvia tiimimme vekaroiden vipellyksestä.
Yhteinen liikuntatuokio aloitettiin tiimin jäsenille tutulla "Pumppulaululla", joka on yksinkertaistettu versio Frööbelin palikoiden vastaavasta ja toimii tiimimme yhteisissä liikuntatapahtumissa alkuverryttelynä ja alkupiirinä.
Yhteinen liikuntatuokio aloitettiin tiimin jäsenille tutulla "Pumppulaululla", joka on yksinkertaistettu versio Frööbelin palikoiden vastaavasta ja toimii tiimimme yhteisissä liikuntatapahtumissa alkuverryttelynä ja alkupiirinä.
Sen jälkeen otettiin esiin leikkivarjo, jolla kokeilimme ensin pompauttaa pehmoleluja ilmaan, mutta ne olivatkin tarkoitukseen liian painavia. Vaihdoimme siis pehmolelut palloihin, jotka pyörivät ja pomppivat hienosti varjolla.
Ensin niitä pomputeltiin kaikki yhdessä ja sitten aikuiset siirtyivät varjon lenkkeihin, jotta saatiin pallot kunnolla ilmaan ja pomppaamaan varjolta pois. Lasten tehtävä oli juosta hakemaan karanneet pallot takaisin varjolle.
Lopuksi teimme varjosta sirkusteltan eli lapset menivät keskelle varjon alle istumaan. Aikuiset heiluttivat varjoa yhtäaikaa ylös ja alas. Kolmannella nostolla myös aikuiset kyykistyivät varjon alle ja vetävät varjon selkänsä takaa takapuolen alle. Jännityksellä seurattiin kuinka ylle muodostui varjosta jännittävä sirkusteltta. Pienemmällä porukalla ja etenkin isompien lasten ollessa kyseessä, teltassa voi jokainen vuorollaan esittää myös jonkin sirkustempun.
Seuraavaksi lähdimme "löytöretkelle" etsimään kehonosia. Lapset kulkivat salissa viivoja pitkin tasapainoillen. Jos mahdollista, tähän on hyvä ottaa mukaan musiikkia tai jokin muu rytminantaja, esim. kehärumpu. Sovitusta merkistä tai musiikin/rytmin tauottua lapset pysähtyvät ja aikuinen huutaa jonkin kehonosan, jota lapset taputtavat.
Aikuiset katsovat, että jokainen leikkijä löytää nimetyn kehonosan omasta kehostaan ja taputtaa sitä, jotta lapselle jää mielikuva ja tuntemus kehonkaavastaan. Ensin käydään läpi suuria kehonosia, esim. pää, selkä, maha, varpaat, polvet ja peppu. Isommilla voidaan tästä eriytyä vaikeampiin kehonosiin, kuten nilkat ja kyynerpäät.
"Ajetaan, ajetaan varo-varovasti..."
Pienten lasten liikunnassa lapsia kiinnostavilla ja hauskoilla mielikuvilla on tärkeä merkitys leikkiin osallistumisen motivoijana. Tässä seuraavassa leikissä mielikuvitusratista ohjaten lapset lähtivät liikkumaan salissa ajaen mielikuvitusautoa. Aikuisen huutaessa "Peruutusvaihde päälle!" mielikuvitusautoa peruutetaan takaperin. Näin vuorotellaan etuperin ja takaperin kävelyä, mikä kehittää mainiosti lapsen koordinaatiokykyä ja tasapainoa. Lopuksi parkkeerataan auto peruuttamalla "takapuskuri" eli peppu vasten seinää, jossa odotellaan seuraavan leikin ohjeita.
Viimeisenä leikkinä leikittiin "Popcornkonetta". Leikkiin tarvitaan paljon pehmoleluja, hernepusseja, palloja yms. tavaraa, jotka ovat eri painoisia, joihin on erilaista tarttua ja jotka liikkuvat eri tavalla heitettäessä. Tavarat heitellään ensin ympäri salia. Merkistä lapset keräävät tavaroita yksi kerrallaan "Popcornkoneeseen", joka meillä oli salin keskiympyrä, mutta sitä voi merkitä vanne tai useampi taikka vaikka pahvilaatikko. Aikuisia heittelee tavaroita eli "popcorneja" koneesta taas ilmaan ympäri salia ja lapset juoksevat hakemaan niitä takaisin koneeseen. Näin jatketaan ja lapset olisivat jaksaneet vaikka kuinka kauan! Tämä on hurjan hauska leikki, jossa ei tunnu olevan päätä eikä häntää, mutta liikkumisen riemua sitäkin enemmän!
Tuokion lopuksi teimme tiimille tutun loppupiirin, jossa laulamme ja leikimme kaikille tutun "piiri pieni pyörii"-laululeikin. Suuri kiitos näistä Kissankulman perhepäiväkodin hoitajien vinkeistä tiimin vipeltäville vekaroille!
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti