perjantai 14. kesäkuuta 2013

AAMUPIIRILLÄ LIIHOTTELIVAT PERHOSET

Pohdimme eräällä kevään aamupiirillä useiden hyönteisten, esimerkiksi perhosen muodonmuutosta munasta toukaksi, toukasta koteloksi ja edelleen kauniiksi perhoseksi. 

Luimme runomittaan kirjoitetun ihanasti ja värikkäästi kuvitetun kuvakirjan kymmenestä toukasta, jotka yksitellen matkan varrella jäivät kuka minnekin lopulta yhden toukan jäädessä aivan yksin. Mutta eipä aikaakaan, kun toukka pian saa seuraa kymmenestä kauniista perhosesta. Kirjasta löydettiin myös monia muita tuttuja hyönteisiä ja ötököitä, kuten leppäkerttuja, koppakuoriaisia ja sudenkorentoja. Kirjassa samalla harjaannuttiin laskemaan lukuja 1-10.


Lisäksi lauloimme pari perhosista kertovaa laulua. Frööbelin palikoilla on hauska laulu juuri perhosen muodonmuutoksesta, johon kuuluu myös käsileikki. Laululeikit kehittävät lapsen motoriikkaa ja koordinaatiota eli eri ruumiinosien yhteistyötä ja toimimista samanaikaisesti sekä lorujen ja laulujen tahdissa tehtävät liikkeet helpottavat sanojen muistamista ja ne jäävät mieleen paremmin useampaa aistikanavaa hyödyntäen. Useita lauluja voi myös lorutella, jos sanat ja melodiat ovat itselle outoja, niin myös tätäkin laulua. Tämä laulu toimii siis erinomaisesti lorunakin.

Perhonen 
(viittoma perhosesta)  
munii munasen. 
(muodostetaan nyrkissä olevista käsistä muna)
Munasta kuoriutuu
toukan poikanen. 
(sormi mönkii toukkana toisella kämmenellä)  
Toukka koteloituu, 
(muodostetaan kämmenet vastakkain kotelo)  
kotelosta kuoriutuu
perhonen. 
(viittoma perhosesta)


Olen ostanut aikoinaan Ikeasta sormeen laitettavan perhoslelun, jonka saa ihan kuin lentämään sormea ja kättä heiluttamalla. Tätä perhosta olemme tänä keväänä käyttäneet rekvisiittana tässä "Perhonen istui polvella"-laulussa, joka on muunnelma Soili Perkiön "Häntä pystyyn"-laululeikkikirjassa olevasta "Kärpänen istui polvella"-laulusta.

"Perhonen istui polvella, polvella, polvella.
Perhonen istui polvella ja siitä se lensi..."

Leikki: Perhonen istuu ensin aikuisen polvella ja lähtee lentoon säkeistön lopussa. Säkeistöjen tässä kohdassa jokainen lapsi vuorollaan saa kertoa ruumiinosan, jolle perhonen lentää seuraavan säkeistön ajaksi istumaan. Kun kaikki ovat saaneet sanoa kehonosan, perhonen lentää lopulta "pois" aikuisen selän taakse. Laululeikissä ei tarvitse olla tällaista lelua rekvisiittana, vaan perhosta voidaan esittää perhosta tarkoittavalla viittomalla, jota jokainen lapsi voi koko laulun ajan lennättää itse.
http://www.papunet.net/sites/papunet.net/files/kuvapankki/perhonen2.jpg
Perhonen-viittoma Papunetin kuvapankista.

Aamupiirin päätteeksi kukin sai värittää oman perhosensa. Värityskuvat oli tulostettu netistä ja lopuksi jokainen leikkasi oman perhosensa irti paperista. Perhonen taitettiin keskeltä, jolloin syntyi illuusio perhosen siipien liikkeestä.

Ei kommentteja: