Löysin keväällä kirjastosta tämän kirjan "Satujoogaa - joogaharjoituksia ja tarinoita lapsille. Kirjasta luetun sadun ja sen mielikuvien motivoivan vaikutuksen avulla vedin lapsille eräänä keväisen maanantaiaamun liikuntatuokiolla joogatuokion. Jooga on hyvää harjoitusta keskittymiseen ja motoriseen kehon hallintaan.
Itsekin aiemmin jooganneena ja lapsia paljon ohjanneena tiedän, että lapsia voi olla hankala saada keskittymään hitaasti ja tarkoin tehtäviin liikesarjoihin, kun vauhtia ja meininkiä riittäisi vaikka kuinka. Siksi annoinkin lasten ensin hiukan purkaa energiaansa hyppimällä, pomppimalla ja kiipeilemällä nukkarin puolapuissa, jonka jälkeen keskityttiin tarinaan ja tarinan lomaan soviteltuihin joogaharjoitteisiin. Oli myös hyvä, että tarinan kaikki harjoitteet eivät olleet paikallaan tehtäviä asentoja vaan joukossa oli myös harjoituksia, joissa liikuttiin. Näin lasten oli helpompi keskittyä koko tarinan loppuun asti.
Valitsin kirjasta tarinan "Karhunpoikien kevät", joka sopi mainiosti kevään luontoteemaan. Tarinassa karhunpojat heräilivät tutusta ja lämpimästä talvipesästä ja tutustuivat emonsa ohjaamana ympäröivään luontoon ja sen eläimiin. Joogaharjoituksien avulla eläydyttiin karhunpoikien tutkimusretkeen mm. lepäämällä pesässä ja kömpimällä sieltä ulos, venyttelemällä ja tallustelemalla karhunkävelyä.
Aiemmin jooganneelle tarinan joogaharjoitukset eli Asanat olivat tuttuja. Kirjassa niitä oli muokattu sopimaan paremmin tarinaan eli esimerkiksi karhunpoikien kohdatessa ilveksen, suomen luonnon suuren kissapedon, tehtiin kissa-asana ja kokeiltiin kuinka ilves teki tasapainoharjoituksia sekä notkisti ja köyristi selkäänsä. Muitakin eläimiä tarinassa esiintyi, eli esimerkiksi kohtasimme kurkia, sisiliskon ja hirven. Kokeilimme myös huojua tuulessa kuin suuret hongat ja kurottelimme kedon kukkasina kohti lämmittävää kevätaurinkoa.
Olemme lasten kanssa jooganneet aiemminkin, ns. Tenavajoogaa, mutta kokemuksena tällainen satuun yhdistetty motorinen harjoittelu oli erittäin mukava ja lapset jaksoivat hyvin keskittyä niin tarinaan kuin harjoituksiinkin. Suosittelen lämpimästi kokeilemaan! Ja jos kyseistä kirjaa ei löydy, mikä estää keksimästä itse sopivia ja kuvaavia liikkeitä johonkin tuttuun tarinaan tai vaikka keksiä lasten kanssa ihan oma tarina, johon keksitään yhdessä myös liikkeet.
Tässä kuvia joogailustamme:
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti