perjantai 31. elokuuta 2012

ONNEN OMENOITA!

Näin alkusyksyyn sopivat mukavasti kaikenlaiset sadonkorjuuseen liittyvät pelit ja leikit. Tässä on vinkki yksinkertaisesta ja hauskasta pelistä, johon ryhmämme lapset ihastuivat heti ensi pelaamisella.

Omppu-peliä varten tarvitset pienen korin, punaista kartonkia,pienet palat vihreää ja valkoista paperia sekä liimaa, sakset ja kapean mustan tussin. 

Pieniä marjastuskoreja löytyy tähän vuodenaikaan mm. torimyyjiltä ja niitä myydään myös pien- ja päivittäistavarakaupoissa. Itse käytin peliin vanhempieni mökiltä löytämääni lapsuuteni aikaista koria, jota hiukan entrasin ensin pesemällä hyvin ja maalaamalla akryyliväreillä tummuneen reunan omppuihin sopivaksi. 

Valitse esimerkiksi sopivan kokoinen lasi, jota mallina käyttäen piirrät punaiselle kartongille yksitoista pyöreää omenaa. Yhteen omenoista askartelet ja liimaat pienen iloisen vihreän madon. Päällystä omenat kontaktimuovilla molemmin puolin ellet omista laminointilaitetta. 
SITTEN VAIN PELAAMAAN:
Peliä alustetaan kertomalla lapsille, että usein syksyllä kypsät omenat putoavat puusta maahan ja niihin tulee silloin helposti matoja. Maahan pudonneet omenat pilaantuvat, ellei niitä kerätä pian koriin ja syötäväksi. 

Omenat asetellaan lattialle, mato-puoli alas päin ja niitä sekoitellaan ennen jokaista uutta pelaajaa. Valitaan lapsista vuorollaan yksi omenanpoimija, joka ryhtyy poimimaan omenoita pieneen koriin yksitellen. Samalla muut pelaajat laskevat yhteen ääneen, kuinka monta omenaa poimija saa koriin ennen matoa.

Omppu-peli sopii monen ikäisille. Peli opettaa laskemista ja lukuja 1-10. Lisäksi harjaantuvat monet taidot, kuten oman vuoron odottaminen, keskittyminen sekä ohjeiden kuunteleminen ja niiden mukaan toimiminen. Omppumadon odottaminen tuo peliin jännitystä. 

Ihan pienet, jotka eivät vielä jaksa keskittyä varsinaiseen peliin, voivat leikkiä pelkästään omenoiden poimimista koriin, mikä harjaannuttaa motoriikkaa ja koordinaatiota eli silmän sekä kehon ja raajojen yhteistyötä. Näin pienetkin saavat kokemuksen yhteisestä tekemisestä ja saavat omalle kehitystasolleen sopivaa toimintaa ja haastetta.

Voiko hauska ja lapsia innostava peli tämän yksinkertaisempi olla?! Mukavia pelihetkiä Omppu-pelin parissa! 

Vinkki pelin soveltamiseen pelistä innostuneelta gollegalta:
  • Tee "hyviä" omenoita enemmän, esim. 20 kpl. 
  • Pelatkaa peliä niin, että omenat sekoitetaan matopuoli alaspäin.
  • Jokainen poimii vuorollaan yhden omenan ja jos omena on "hyvä", saa poimija omenan itselleen. 
  • Jos omenassa on mato, laittaa poimija matoisen omenan lisäksi sovittaessa kaikki tai yhden omenoistaan takaisin pöydälle. 
  • Omenat sekoitetaan uudestaan ja peliä jatketaan nostamalla vuorotellen yksi omena. 
  • Pelataan kunnes jäljellä on vain yksi, matoinen omena. 
  • Lasketaan kaikkien poimimat omenat ja se voittaa, jolla on eniten omenoita.

2 kommenttia:

Minttu-Maaria Niemi kirjoitti...
Kirjoittaja on poistanut tämän kommentin.
Minttu-Maaria Niemi kirjoitti...

Kiitos ihanasta ideasta! (Poistin ekan kommenttini, koska tuli nimettömänä, vaikka kirjautuneena olen, joten siksi uusi yritys.) =D