ALLE KOULUIKÄISEN RAVINTO

Alle kouluikäinen  lapsi tarvitsee ravinnostaan riittävästi energiaa kasvuun ja kehittymiseen sekä jaksaakseen päivän touhut. Tärkeää on huolehtia säännöllisestä ateriarytmistä, eli lapselle tulee tarjota aamianen, lounas, välipala, päivällinen ja iltapala. Hedelmä- tai vihannesvälipaloja voi tarvittaessa nauttia näiden aterioiden välillä.  

Kokopäivähoidossa olevalle lapselle tarjotaan hoitopäivän aikana keskimäärin 2/3 hänen vuorokauden ravinnontarpeestaan.Tämä tarkoittaa sitä, että lapselle tulisi tarjota vielä kotona toinen lämmin ateria sekä iltapala.

Lapsen tulee myös saada ravinnostaan riittävästi kalsiumia ja proteiineja luuston ja lihaksiston rakennusaineiksi sekä riittävästi vitamiineja, kivennäis- ja hivenaineita, suoloja sekä valkuaisaineita. Tämä toteutuu noudattamalla ravintosuunnittelussa ruokaympyrää ja lautasmallia lapsen aterian rakentamiseen.

RUOKAYMPYRÄ


Ruokaympyrän mukaan suurin osa ravinnosta koostuu kasvikunnan tuotteista tuoreena ja kypsennettynä. Vihanneksista, kasviksista, hedelmistä ja marjoista saadaan suuri osa ravinnon vitamiineista ja hivenaineista sekä kuitua tukemaan ruuansulatuksen toimintaa. Erilaisia kasviksia ja juureksia tulisi tarjota tuoreina ja/tai kypsennettyinä jokaisella aterialla.

Seuraavaksi suurin lohko kattaa viljatuotteet, joiden tulisi olla kuitupitoisia ja täysjyväisiä. Viljatuotteet takaavat lapsen aterioille riittävästi energiaa hiilihydraattien muodossa ja kuitupitoisina parantavat vatsan toimintaa. Leipien tulisi sisältää alle 1% suolaa ja yli 6g kuitua / 100g.

Maitotuotteita tulisi olla tarjolla jokaisella aterialla jossain muodossa, esim. ruokajuomana, jukurttina, viilinä, rahkana, jolloin turvataan kalsiumin ja proteiinien saantia solujen rakennusaineiksi.

Liha-, kana- ja kalaruuat sekä kananmuna kuuluvat täysipainoiseen ruokavalioon ja takaavat monien tärkeiden ravintoaineiden, kuten proteiinin ja raudan saannin. Kalaruokaa tulisi tarjota vähintään 2 kertaa viikossa eri kalalajeja vaihdellen riittävän D-vitamiinin sekä välttämättömien rasvahappojen saannin turvaamiseksi. Yleensä hoidossa tarjotaan yksi kala-ateria viikossa, joten vähintään toinen tulisi tarjota myös kotona.

Myös rasvaa tulee olla ravinnossa jonkin verran, sillä ravintorasvat ovat tärkeitä aivotoiminnalle ja aivojen kehittymiselle. Jos lapsen ruokajuomana käytetään rasvattomia maitotuotteita, tulisi ruokaan lisätä hiukan ruokaöljyä turvaamaan riittävän rasvan saannin. Ennemminkin tulee kiinnittää huomiota rasvan laatuun ja suosia kovien eläinrasvojen sijaan pehmeitä kasvirasvoja. Lisäksi lapsen ravitsemuksessa tulisi kiinnittää erityistä huomiota elintarvikkeiden suola- ja sokeripitoisuuksiin.

Ravitsemussuositusten mukaisesti lapsen tulisi vuorokaudessa nauttia vähintään:
  • 4 annosta viljatuotteita
    (1 annos =  esim. 1 täysjyväleipä tai 1 dl täysjyvähiutaleista valmistettua puuroa)
  • 5 annosta kasviksia, hedelmiä tai marjoja
    (1 annos =  esim.1 dl salaattia, pieni porkkana tai pieni omena)
  • 5 – 6 dl maitovalmisteita + 2-3 viipaletta juustoa
LAUTASMALLI

Käytä lautasmallia apuna terveellisen aterian koostamisessa. Mitoita lautasen koko ruokailijaan nähden eli aikuiselle isompi ja lapselle pienempi. 

Lautasmallissa lautanen jaetaan osiin ja täytetään puolet lautasesta vihanneksilla ja kasviksilla tuorena ja/tai kypsennettyinä. 1/4 osa lautasesta täytetään lisäkkeellä, kuten perunalla, täysjyväpastalla tai-riisillä. Loput lautasesta eli 1/4 osa täytetään liha-, kana-, kala- tai kananmunaruualla. Lisänä lasillinen maitotuotetta ruokajuomaksi ja pala täysjyväistä leipää, jolla sipaisu kasvismargariinia. Hedelmä tai marjat ovat mainio jälkiruoka tai voit tarjota niitä välipaloilla.

Terveellinen aamu-, väli- tai iltapala kootaan valitsemalla vaihtoehtoja vilja- ja maitotuotelohkosta sekä kasvislohkosta periaatteella 1+1+1 (esim. voileipä, jonka päällä salaattia, kurkkua ja tomaattia sekä maitolasillinen tai viiliä, mysliä ja marjoja).

XYLITOL-PASTILLIT
Happohyökkäys ruokailun jälkeen altistaa lapsen hampaita reikiintymiselle. Lapsen hampaat kestävät vain viisi happohyökkäystä päivässä ilman xylitolsuojaa. Siksi ryhmässämme lapset saavat jokaisen aterian jälkeen xylitol-pastillin imeskeltäväksi.

Lisäksi lapsen on hyvä harjata hampaat lapsille sopivalla hammastahnalla kahdesti päivässä. Annostele alle kouluikäiselle lapselle herneen kokoinen määrä hammastahnaa ja valvo hampaiden harjausta. 

Aikuisen on hyvä tarkistaa alle kouluikäisen harjaustulos. Tingi mieluummin harjauksen laadusta kuin harjauskerroista.

Ei kommentteja: