torstai 5. huhtikuuta 2012

KUKA KEKSI MÄMMIN...?

  

 

Kuka keksi mämmin? Missä pääsiäisnoita asuu? Tutkija Juha Nirkko Suomalaisesta kirjallisuusseurasta vastaa pääsiäiskysymyksiin.

 • Kuka keksi mämmin?
  Lounaissuomalaiset esiäitimme tai -isämme. Pääsiäistä ennen oli hiljentymisen ja paaston aika, jolloin ei syöty lihaa eikä maitoa. Silloin maistui vedestä, ruismaltaista ja ruisjauhosta tehty mämmi. Pitkänäperjantaina ei saanut edes lämmittää uunia, mutta mämmihän syötiin kylmänä.
 • Miten pääsiäispupu voi muka munia? Pupu on monitaitoinen ja suosittu satuhahmo. Keski-Euroopassa jo keskiajalla, yli 500 vuotta sitten, lapset oppivat että juuri pupu tuo ja kätkee munat. Toimenkuva laajeni seuraavina vuosisatoina munimiseen saakka. Onhan se vielä ihmeellisempää kuin kukon muniminen, jota myöskin tapahtuu pääsiäisen aikaan ainakin minun asunnossani. 
 • Minkä takia rairuohoa kasvatetaan? Pääsiäisen aikaan on mukavaa, kun sula maa paljastuu ja tuoksuu. Eteläisemmissä maissa viheriöi ruohokin, mutta meillä sitä on kasvatettava sisällä koristeeksi ja tipun olinpaikaksi. Minun kotitalossani oli oikeitakin kanoja, joille lapsina veimme tämän ensimmmäisen ruohikon nokittavaksi pääsiäisen jälkeen.
 • Montako suklaamunaa pääsiäisenä saa syödä?
  Suosittelen, että kymmenen pikkuruista TAI kolme keskikokoista TAI yhden suurensuuren päivässä. Jos syö kaksi keskikokoista, voi ehkä syödä lisäksi viisi pikkuruista.
 • Miksi pääsiäisenä maalataan munia?
  Maalaaminen on hauskaa ja munat kauniita. Hienosti maalatut munat ovat oikeita taideteoksia. Kauan sitten munia maalattiin aluksi punaisiksi, ja nykyäänkin niistä saa kauniin punaruskeita, jos niitä keittää sipulinkuorien kanssa. Suklaamunien koristeelliset ja värikkäät käärepaperit matkivat metallista tehtyjen korumunien ulkomuotoa. 
 • Kuka keksi pääsiäisnoidan?
  Ennen vanhaan joku kateellinen tai epäluuloinen saattoi keksiä, että toinen on muka noita, jos hän on vähän salaperäinen tai osaa jotain erikoista tai jos hänellä menee vähän paremmin. Tarinankertojat ja taiteilijat ovat keksineet noidista lisää juttuja ja liittäneet heihin lisää yksityiskohtia.
 • Missä pääsiäisnoidan voi nähdä ja onko hänellä kissa?
  Noidan saattaisi parhaiten tavata liikkeellä pääsiäislauantaina ja sitä seuraavana yönä. Noita voi liitää taivaalla tai lypsää lehmiä navetassa. Pääsiäissunnuntain aamuna auringon noustessa - ja tanssiessa - noita kuitenkin varmasti on kadonnut. Hyvin monilla noidilla on musta kissa, mutta niin on minullakin. Älkääpä luulko kaikkia kissan omistajia noidiksi.
(lähde: www.meidanperhe.fi)

1 kommentti:

Anonyymi kirjoitti...

Mämmi on keksitty mesopotamiassa samoihin, noin 10000 vuotta sitten, kuin viljan viljely. Ensimmäiset mämmit ovat olleet vehnämämmiä, kun ruista ei ole ollut edes olemassa.
Ruis on muutaman tuhat vuotta nuorempi vilja verrattuna vehnään.