RESEPTIVIHKO

11.7.2013
ESPANJALAINEN KASVISSOSEKEITTO

Kesällä herkutellaan grilliruualla, mutta välillä on grillaamisen sijaan mukava syödä vaihteluksi jotain kevyempää. Tämä "Espanjalainen kasvissosekeitto" on mainiota kuuman kesäpäivän ruokaa, sillä se on helppo ja nopea valmistaa sekä tarjoaa myös nestettä helteellä, jolloin riittävästä nesteiden saannista on tärkeää huolehtia. Lisäksi keitto maistuu mainiosti myös kylmänä, jos helteellä ei lämmin ruoka maistu. Tarjoa keiton kanssa täysjyväistä maalaispatonkia tms. kuitupitoista täysjyväleipää ja jos haluat lisätä aterian proteiinipitoisuutta, lisää keiton päälle raejuustoa. Näin saat kevyestä keitosta ravitsevan ja täysipainoisen kesälounaan.

Tarvitset:
  • puolikkaan kesäkurpitsan
  • 1 punainen paprika
  • 1 sipuli
  • 2 purkkia tomaattimurskaa
  • n. 0,5 l vettä
  • valkosipulia maun mukaan
  • kasvisliemikuutio tai Herbamare-yrttisuolaa maun mukaan
  • n. 1-2 rkl kuivattua basilikaa tai muuta kuivayrttiseosta tai tuoreita yrttejä
  • oliiviöljyä
TEE NÄIN:
  1. Pese ja paloittele kesäkurpitsa ja paprika reiluiksi paloiksi.
  2. Kuori ja pilko sipuli samaten reiluiksi paloiksi.
  3. Kuori maun mukaan 1-2 kynttä valkosipulia ja murskaa ne veitsen lappeella. Pilko murskatut kynnet veitsellä rouheasti.
  4. Kuullota kasvikset ja sipulit pehmeiksi kattilassa tilkassa oliiviöljyä.
  5. Lisää tomaattimurska ja vesi sekä kasvisliemikuutio tai yrttisuola.
  6. Anna hautua kannen alla välillä sekoitellen kunnes kasvikset ovat kypsiä ja pehmeitä. Maku paranee, mitä kauemmin haudutat.
  7. Lisää kuivattua basilikaa tai yrttiseosta maun mukaan.
  8. Soseuta keitto sauvasekoittimella sileäksi. 
  9. Lisää tarvittaessa vettä sen mukaan, kuinka paksua keittoa haluat.
  10. Tarjoa kuumana tai kylmänä hyvän leivän kanssa.
14.11.2012
HALLOWEEN-KEITTOA LASTEN MAKUUN



Oranssi kasvissosekeitto:
  • muutama peruna
  • bataatti
  • muutama iso porkkana
  • sipuli
  • kasvisliemikuutio
  • vettä
  • kuivattuja yrttejä (esim. välimeren seos)
  • 1 prk ruokakermaa
  • 1/2 rasiaa maustamatonta tuorejuustoa 
  • suolaa ja pippuria maun mukaan
  • koristeluun ketsuppia    
TEE NÄIN:
  1. Kuori ja paloittele kasvikset sopivan kokoisiksi.
  2. Laita kattilaan ja kaada päälle vettä niin, että kasvikset juuri ja juuri peittyvät.
  3. Lisää liemikuutio ja keitä kasvikset pehmeiksi. 
  4. Kun kasvikset ovat kypsiä, kaada osa keitinvedestä talteen, jotta voit tarvittaessa lisätä sitä liian paksuun keittoon.
  5. Kaada sekaan ruokakerma ja soseuta kasvikset sosekeitoksi sauvasekoittimella.
  6. Lisää tuorejuusto ja yrtit sekä maun mukaan muut mausteet.
  7. Lämmitä keitto vielä melkein kiehuvaksi hämmennellen, jotta tuorejuusto sulaa keiton sekaan.
  8. Annostele keittoa lautaselle ja "piirrä" ketsupilla keittoon karmaiseva "hymynaama"!
Lapsethan tykkäävät lisätä ketsuppia vaikka joka ruokaan, jos vain sallittaisiin. Yleensähän keittoruokiin ei ketsuppia anneta laittaa, mutta nyt lapset olivat haltioissaan. Ja pakkohan sitä oli itsekin maistaa, ja suureksi yllätykseksi, vaikka niin erikoinen yhdistelmä kuin onkin, on pakko myöntää, ettei ketsuppi keitossa nyt niin pahaa ollut, itseasiassa se jopa sopikin tämän keiton kanssa, niin kummalta kuin se voi aikuisesta kuulostaakin...

LOUNAS KAHTEEN MAKUUN:


PIKKU PRINSSIN NAKKIKASTIKE


Tämän nakkikastikkeen perusohjeen olen saanut eräältä kollegaltani ja hyvältä ystävältäni enkä enää tee nakkikastiketta millään muulla tapaa! "Tuunasin" peruskastikkeesta nirsommallekin "pikku prinssille" maistuvan. Vaikkei lapsilla kyllä yleensä nakkiruokien kanssa mitään erityisiä ongelmia maistumisen suhteen olekaan...

TARVITAAN:
  • 1 pss prinssinakkeja
  • 5 dl vettä
  • 1 sipuli
  • 1 lihaliemikuutio tai fondia ohjeen mukaan
  • 2-3 rkl ketsuppia
  • 1-2 rkl sinappia
  • Maizena-suurustetta
  • 2 dl ruokakermaa tai vastaavaa
TEE NÄIN:
  1. Kuullota pilkotut sipulit kasarissa.
  2. Lisää prinssinakit kokonaisina kasariin ja paista niitä pyöritellen hetki.
  3. Lisää vesi ja lihaliemikuutio tai fondi. Anna kiehua hetki.
  4. Lisää ketsuppi ja sinappi, jotka suurustavat kastiketta.
  5. Lisää Maizena-suurustetta tarpeen mukaan kiehuvaan kastikkeeseen ja anna kiehua minuutti ohjeen mukaan. Alenna lämpöä.
  6. Lisää lopuksi ruokakerma ja lämmitä kastike. Kastikkeen ei tarvitse enää kiehua.
  7. Tarjoa keitettyjen perunoiden tai perunamuusin sekä raikkaan salaatin kera.
KASVISSYÖJÄN MEKSIKON PATA


Helppo ja nopea Meksikon pata suomalaiseen makuun kasvissyöjän tai kasviksia suosivan lounaaksi. A-luokan lihansyöjät vaihtavat soija-suikaleet possun tai broitsun suikaleisiin.

 TARVITAAN:
  • 2 dl soijasuikaleita
  • 4 dl vettä
  • 3 rkl soijakastiketta
  • 1 pss Mexican mix- pakastevihannessekoitusta (Pirkka)
  • tomaattipyrettä maun mukaan
  • Oatly Ruokaan-kauravalmistetta tai vastaavaa
  • pippuria ja/tai chili-maustetta maun mukaan ja suolaa tarvittaessa.
 TEE NÄIN:
  1. Mittaa soija-suikaleet, vesi, ja soijakastike kattilaan ja keitä soija-suikaleiden pakkauksen ohjeen mukaan.
  2. Valuta ylimääräinen vesi hyvin pois ja ruskista suikaleita vielä pannulla öljyssä.Lorauta halutessasi pannulle paiston aikana vielä tilkka soijakastiketta, koska soijasuikaleet vaativat runsaasti mausteita maistuakseen miltään.
  3. Lisää Mexican mix-vihannessekoitus ja kypsennä vihannekset kypsiksi sekoitellen.
  4. Lisää tomaattipyre pannulle ja anna olla hetken ennen sekoittamista.
  5. Mausta makusi mukaan pippurilla ja/tai chili-mausteella.
  6. Lisää lopuksi kauravalmiste tai vastaavaa ruokakermaan verrattavissa olevaa tuotetta. Kuumenna.
  7. Tarjoa riisin tai kuten kuvassa uusien tai keitettyjen perunoiden sekä salaatin kanssa.
HEMPEÄN HERKULLINEN MANSIKKA-RAPARPERIKIISSELI

Raparperin alla äidin kasvimaalla sammakolla koti oli kultainen...

Nyt kesän loppupuolella oman puutarhan antimet alkavat olla parhaimmillaan. Pehmeä kiisseli keitetään nyt oman puutarhan raparperista ja mansikoista.

Tarjoa kiisselin kanssa lasillinen maitoa ja täysjyväleipää erilaisilla päällisillä, niin saat täysipainoisen aamu-, väli- tai iltapalan. Sunnuntai-aterialle taiot hempeästä kiisselistä makoisan jälkiruoan, kun tarjoat lisänä esimerkiksi vaniljavaahtoa.

TARVITAAN:
  • n. 1 l raparperia kuorittuna ja paloiteltuna
  • n. 0,5 l tuoreita tai pakastettuja mansikoita
  • 1 l vettä
  • 4-5 rkl perunajauhoa
  • 0,5-1 dl hedelmäsokeria

TEE NÄIN:
  1. Keitä raparperin paloja vedessä, kunnes ne pehmenevät ja hajoavat sekoitettaessa.
  2. Lisää mansikat ja anna kiehahtaa hetki.
  3. Sekoita perunajauhot tilkkaseen kylmää vettä ja kaada ohuena nauhana kiehuvaan raparperi-mansikkaseokseen ja sekoita hyvin.
  4. Anna kiehahtaa muutaman pulpahduksen verran.
  5. Nosta kattila liedeltä, lisää sokeria maun mukaan ja anna jäähtyä.
  6. Vispaa vaniljavaahtoa varten kuohukermaa, jonka maustat maun mukaan vanijasokerilla tai aidolla vaniljalla ja hedelmäsokerilla tai vatkaa vispautuvaa vaniljakastiketta vaahdoksi.
Muista tarjota raparperiherkkujen kanssa aina jotain maitotuotetta. Maitotuotteet neutraloivat raparperin sisältämän oksaalihapon vaikutusta, joka heikentää elimistössä kalsiumin imeytymistä.

(kuvan lasten tabletti Ikeasta.)

27.7.2012
SUNNUNTAIN SUKLAINEN

Tämä herkkupuuro on suklaanystävän lemppariaamiainen! Meillä perhepäiväkodissa suklaakaurapuuroa syödään aamupalaksi silloin tällöin, sillä se on yleensä välipalaksi tarjottavaa suklaamannapuuroa täyttävämpää ja kuitupitoisempaa. Kauran kuidut pitävät nälänkin loitolla pidempään. Suklaakaurapuuroon on myös helppo sujauttaa lapsilta salaa kauraleseitä lisäämään makean  puuron ravintoarvoa. Meillä perhepiirissä "suklaaherkuttelijoiden" tavaksi on tullut pyytää suklaapuuroa aamupalaksi sunnuntai-aamuisin ja vapaapäivinä.

TARVITAAN:
  • 1 l kevyt maitoa
  • 5 dl täysjyväisiä kaurahiutaleita
  • (0,5-1 dl kauraleseitä)
  • 1 dl kaakaojauhetta
  • 0,5 dl sokeria
  • loraus ruokaöljyä  
TEE NÄIN:
  1. Sekoita kaikki aineet kattilassa ja kiehauta koko ajan pohjaa myöten sekoittaen.
  2. Alenna lämpöä ja jatka keittämistä sekoitellen kunnes puuro on kypsää, eli pehmeää ja sopivan paksua.
  3. Tarvittaessa lisää maitoa.
  4. Anna vetäytyä hetki kannen alla ennen tarjoilua. 
  5. Tarjoa maidon kanssa.
11.5.2012
ÄIDILLE MANGO-KOOKOSKAKKUA

Tarjosimme perjantaina äideille lapsia hakiessa kakkukahvit tulevan äitienpäivän kunniaksi. Työparistamme se "jauhopeukalompi" loihti mehevän ja uskomattoman makoisan Mango-kookoskakun kahvipöydän kruunuksi! Kakku vei ihan kielen mennessään! Resepti on yksinkertainen ja helppo, joten kokeilkaa vaikkapa heti äitienpäivän kahvihetkeen!
 
TARVITAAN:
  • 5 dl vehnäjauhoja
  • 3 dl sokeria
  • 1 dl fariinisokeria
  • 1 tl vaniljasokeria
  • 1 dl kookoshiutaleita
  • 1 tl ruokasoodaa
  • 1 tl leivinjauhetta
  • 2 prk mangososetta (lastenruoka)
  • 2 kananmunaa
  • 1 dl öljyä tai juoksevaa margariinia
TEE NÄIN:
  1. Sekoita vehnäjauhot, sokerit, kookoshiutaleet, sooda ja leivinjauhe keskenään.
  2. Lisää mangosose, kananmunat ja öljy.
  3. Sekoita tasaiseksi taikinaksi.
  4. Voitele vuoka ja kaada taikina vuokaan.
  5. Paista 175 asteessa uunin alatasolla n. 1h 10 min tai kunnes kakku on kypsä.
  6. Koeta kypsyyttä coktailtikulla.
Vinkki: Jos paistopinta tummuu liikaa, peitä kakku leivinpaperilla.

PUUROPOHJAISET MAUKKAAT SÄMPYLÄT

Lapsiperheissä ja perhepäivähoidossa jää usein aamupuuroa yli. Sitä ei kannata heittää hukkaan. Yli jääneen puuron voi pakastaa ja kun sitä on riittävästi, leivo siitä maukkaita sämpylöitä! Sämpylöihin saa vaihtelua vaihtelemalla eri viljalajeista tehtyä puuroa ja erilaisia jauhoja, lisäämällä taikinan sekaan erilaisia leseitä tai siemeniä tai vaikka porkkanaraastetta.

Ihanimmillaan sämpylät ovat aivan tuoreina pelkästään margariinin ja maidon kanssa nautittuna, mutta sopivat hyvin aamu-, väli- ja iltapaloille kaakaon kanssa tarjottuna sekä mm. keittoruuan kaveriksi lounaalle. Pakasta osa sämpylöistä tuoreeltaan, elleivät ne tule syötyä seuraavan päivän aikana.

TARVITAAN:
(n.24kpl)
  • 4dl tähteeksi jäänyttä kaurapuuroa
  • 3dl vettä
  • 1/2 pakettia tuorehiivaa tai 1pss kuivahiivaa
  • 1 tl suolaa
  • 2 rkl sokeria
  • loraus ruokaöljyä
  • (1-2 dl kauraleseitä)
  • n.10 dl vehnäjauhoja
TEE NÄIN:
  1. Laita uuni lämpenemään 200C asteeseen.
  2. Lämmitä puuro ja vesi kädenlämpöisiksi.
  3. Liota tuorehiiva lämpimän puuroseoksen sekaan. Sekoita kuivahiiva jauhojen joukkoon.
  4. Lisää suola, sokeri ja öljy.
  5. Lisää tässä välissä haluamasi lisäainekset eli leseet, siemenet tai 2dl hienoa porkkanaraastetta.
  6. Alusta jauhoja taikinaan vähitellen. Taikina saa jäädä mieluusti ehkä hiukan löysähköksi.
  7. Kohota liinan alla puolisen tuntia.
  8. Vaivaa taikinaa hetki jauhotetulla pöydällä ja jaa se sitten kahtia.
  9. Leivo puolikkaat taikinat pötköksi ja jaa ne 12 osaan. Leivo niistä pyöreitä sämpylöitä leivinpaperin päälle pellille.
  10. Anna kohota liinan alla vielä n. 10 min.
  11. Paista 200C asteisessa uunissa n. 10 min.  
  12. Peitä valmiit sämpylät liinalla, jotta ne säilyttävät pehmeytensä.
AAMUVIRKUN AURINKOINEN

Tämä lempeä ja makoisa kuitupitoinen aprikoosipuuro sopii aamupalalle vaihteluksi tavalliselle kaurapuurolle sekä myös väli- tai iltapalaksi. Puuro antaa runsaasti energiaa jaksaa päivän touhut. Kuitupitoisuutensa ansiosta se hellii vatsaa ja edesauttaa ruuansulatusta. Kauran kuitu nostaa verensokerin tasaisesti ja pitää nälkää pidempään.

TARVITSET:
  • 1 pss pehmeitä, kuivattuja aprikooseja
  • 1 l vettä
  • 0,5 dl hedelmäsokeria
  • 4 dl täysjyväisiä kaurahiutaleita
  • 1 dl kauraleseitä
  • pieni loraus ruokaöljyä
  • (1 rkl pellavan siemeniä)
TEE NÄIN:
  1.  Laita aprikoosit, vesi ja hedelmäsokeri kattilaan ja liota yön yli.
  2. Aamulla keitä aprikoosit liotusvedessä pehmeiksi ja soseuta sauvasekoittimella.
  3. Lisää kaurahiutaleet, leseet ja öljy (sekä yön yli liotetut pellavan siemenet), lisää tarvittaesa vettä ja keitä puuro kypsäksi.
  4. Nosta kattila liedeltä ja anna hautua kannen alla vielä parisen minuuttia.
  5. Tarjoa maidon ja tuoremehun kanssa aamupalaksi.
8.5.2012
KIUSATTUA NAKKIA

Kokeilin mökillä ensimmäisen kerran kiusata nakkia eli tein nakkikiusausta. Kiusauksethan ovat oivallista ja helppoa arkiruokaa. Jos ei jaksa itse kuoria ja suikaloida perunoita ja sipulia, valmis peruna-sipulisekoitus pakastealtaasta on oiva apu. Perunasuikaleet ja nakkipalat sekaisin, ruokakermaa päälle ja uuniin ulkoilun ajaksi. Helppoa ruuan valmistusta etenkin näin mökkioloissa!

Erilaiset kiusaukset ovat tärkeä osa myös perhepäivähoidon ruokahuoltoa niiden vaivattomuuden ja ulkoilun aikana uunissa pehmeäksi kypsentämisen vuoksi. Kokeile vaihdella nakin ja perinteisten kinkkusuikaleiden vaihtoehdoksi esimerkiksi jauhelihaa, salamisuikaleita, kanan filesuikaleita, tonnikalaa, lohisuikaleita, kebablastuja tai possun suikalelihaa. Kasvisruokavaliota noudattavalle laita kiusaukseen tummaa soijarouhetta, papuja tai kasvissuikaleita.


TARVITSET:
(paistovuoallinen)
  • 1pss peruna-sipulisuikaleita (pakaste 1kg)
  • 1 paketti nakkeja
  • 2-3 prk kermaa tai ruokakermaa eli n. 4-6 dl 
  • suolaa ja pippuria maun mukaan
  • foliota
TEE NÄIN:
  1. Lämmitä uuni 175C asteeseen.
  2. Voitele paistovuoka öljyllä.
  3. Sekoita vuoassa peruna-sipulisekoitus ja paloitellut nakit.
  4. Mausta maun mukaan suolalla ja pippurilla. Huomioi, että nakit ovat jo itsessään suolaisia.
  5. Kaada päälle 2-3 purkkia ruokakermaa. Maidotonta ruokavaliota noudattavalle korvaa ruokakerma esim. kaura- tai soijapohjaisella ruokakerman tapaisella valmisteella.
  6. Suojaa kiusaus foliolla ja laita uuniin ainakin 1,5 - 2 tunniksi. 
  7. Tarjoa lisänä raikasta salaattia, lasillinen maitoa ja pala täysjyväistä leipää, niin saat oikein ravitsevan aterian.
Huomioi, että nakkien sisältämien nitriittien ja natriumglutamaatin vuoksi nakkiruokia suositellaan tarjottavaksi lapsille korkeintaan kerran viikossa, mieluiten vain joka toinen viikko, vaikka ne mieluisia lapsille kovasti olisivatkin. Kaupoissa on myös tarjolla nitriitittömiä nakkeja (mm. Miinan ja Manun nakit)

10.4.2012
PÄÄSIÄISTIPUN TERVEISET TROPIIKISTA 
- Tuttu pinaattikeitto uudella tavalla trooppisella makuvivahteella.   


Perinteinen muna-pinaattiyhdistelmä tekee pinaattikeitosta rautaisen ja täysipainoisen aterian. Vaihteluksi tavanomaiseen kokeile tätä maukasta keittoa, jossa uutta makua tuo maidon sijasta käytetty kookosmaito. Tämä eksoottisempi versio tutusta pinaattikeitosta sopii laktoosi-intoleranteille ja maitoallergisille sekä myös vegaaneille. Jos käytät suurustamiseen esim. vaaleaa Maizenaa vehnäjauhon sijasta, niin keitto sopii myös keliaakikolle ja vilja-allergiselle. Kananmunasta oireita saavalle tarjotaan keitto tietenkin ilman kananmunaa, jonka korvikkeena voi tarjota raejuustoa. Makeampi makuvivahde maistui lapsillekin!
 
TARVITSET:
(4 annosta)
  • 3 rkl laktoositonta margariinia tai voita
  • 3 rkl vehnäjauhoja
  • 8 dl  eli 2 purkkia kookosmaitoa
  • 300g eli 2 pussia pakastepinaattia
  • 3/4 tl suolaa
  • ripaus valkopippuria
  • kovaksi keitettyjä kananmunia
TEE NÄIN:
  1. Keitä ensin kananmunat koviksi ja jätä kylmään veteen jäähtymään keiton valmistamisen ajaksi.
  2. Sulata rasva kattilassa, lisää vehnäjauhot ja kiehauta. Nosta kattila levyltä.
  3. Lisää kookosmaito jauhoihin kahdessa erässä ja sekoita välillä tasaiseksi.
  4. Kuumenna keitto samalla koko ajan pohjaa pitkin hämmentäen.
  5. Lisää pinaatti ja mausteet ja keitä vielä 10 minuuttia matalalla lämmöllä.
  6. Tarjoa lisänä halkaistu keitetty kananmuna kullekin ruokailijalle.
Vinkki: Mamman perimätiedon mukaan, kananmunat tulee keittää reilusti suolatussa vedessä, jolloin kuoret halkeilevat keitettäessä vähemmän ja kuoret saa helpommin irti.