perjantai 13. huhtikuuta 2012

MUOVAILUVAHARESEPTI
Meidän ryhmässä yksi ehdoton mielipuuha on muovailu! Taikinasta jaksetaan leipoa pullia,  torttuja, pitsoja jne. sekä muotoilla jos jonkinlaisia ihmeellisiä eläimiä! Myös meille hoitajille pehmeän taikinan pyörittely on kumman rentouttavaa, etenkin päiväkahvin aikaan kun isot muovailevat keittiön pöydän ääressä pienten vielä nukkuessa. Silloin voi syntyä pieniä "taideteoksia", joista lapsetkin ottavat mielellään mallia oppiakseen uusia juttuja.

Muovailu on siis yleensä kaikille alle kouluikäisille lapsille hyvin mieluista ja samalla erittäin kehittävää ajanvietettä. Muovaillessa kehittyvät niin kädentaidot ja sorminäppäryys, kuin silmän ja käden yhteistyö eli koordinaatio. Myös sosiaaliset- ja vuorovaikutustaidot kehittyvät, kun muovaillaan yhdessä porukalla, joten taikinaa kannattaa tehdä riittävästi! Muovailun parissa lapsi viihtyy tarpeen vaatiessa mainiosti yksinkin.

Samalla kun muovailu edistää lapsen mielikuvituksen ja luovuuden kehittymistä, se antaa erilaisia aistikokemuksia. Miltä tuntuukaan viileä ja pehmeä taikina sormissa puristellessa ja pyöritellessä sitä. Sitä voi haistella ja siitä voi tehdä kaikenlaista mielikuvituksellista sekä kokea iloa ja onnistumisen elämyksiä osaamisestaan. 

Sen voi värjätä eri värisillä elintarvikeväreillä ja antaa näin lapselle visuaalista iloa ja virikettä. Ja koska se on tehty elintarvikeaineista, voi sitä vaikka vähän maistellakin... - Tosin maku ei varmasti ole miellyttävä mm. runsaan suolamäärän vuoksi! Älä kuitenkaan anna pienen lapsen muovailla ilman valvontaa, jottei hän laita vahaa suuhunsa. Kurkkuun joutunut muovailuvaha aiheuttaa tukehtumisvaaran, vaikka se muuten myrkytöntä ja turvallista onkin!

Varaa muovailuun alusta, erilaisia muovisia piparkakkumuotteja, erilaisia jäätelö- ja askartelutikkuja, muovailuteloja, -tikkuja ja -kaulimia sekä vaikka kertakäyttöaterimia taikinan muotoiluun. Anna lapselle köntti vahaa ja seuraa kuinka mahdollisuus toteuttaa itseään antaa mielikuvitukselle ja luovuudelle siivet.

Muovailuvaharesepti:

TARVITSET:
 • 5dl vehnäjauhoja
 • 2dl suolaa
 • 2 rkl Alunaa (saa apteekeista)
 • 5dl kiehuvaa vettä
 • 2rkl ruokaöljyä
 • elintarvikeväriä
TEE NÄIN:
 1. Sekoita kuivat aineet erikseen keskenään ja nestemäiset erikseen keskenään. 
 2. Yhdistä seokset. 
 3. Sekoita ja vaivaa tasaiseksi pehmeäksi taikinaksi. 
 4. Lisää tarvittaessa jauhoja. 
 5. Laita taikina kannelliseen, tiiviiseen muovirasiaan.
 6. Anna jäähtyä ja vetäytyä rauhassa. 
 7. Säilytä muovailuvaha tiiviisti rasiassa, muuten se kuivuu.

1 kommentti:

Päivi kirjoitti...

Hei! Kiva blogi teillä. Löysin tänne, kun kirjoittelin meidän kerhon omaan blogiin muovailuvahan ohjetta. (Myös ekaluokkalaiset ja isommatkin tykkäävät muovailla.)

http://luonnontutkijat.blogspot.com/