maanantai 23. huhtikuuta 2012

KEVÄTTÄ ILMASSA!


 "KUKKALUURUU! 
MITÄ TÄNNE KUULUU?
TERVEISIÄ MULLAN ALTA, 
TÄÄLLÄ NÄYTTÄÄ PALJON KAUNIIMMALTA!"
(Täti taikakynän Lurituskirja, Minna Männistö)

23.4.2012
Viikonlopun jälkeen kevät tuli niin, että korvissa kohisi! Ojat solisee ja lumikinokset sulaa ihan silmissä. Aurinko lämmittää mukavasti niin, että lapsilla ei meinaa pysyä takit päällä eikä hatut päässä, vaikka eihän se kesä vielä täällä ole.

Kevään merkkejä on tänään metsästetty silmä tarkkana: Leskenlehtiä nähtiin jo paljon ojan pientareella matkalla salivuorolle läheisen koulun tiloihin. Talviunilta heränneitä kärpäsiä ja perhosiakin nähtiin lentelevän ja jopa pari mehiläistäkin pörräsi ilmassa. Joutsenten ääniä kuultiin, muttei vielä nähty. Ja sitä taannoin kirjan avulla tutkittua sammakonkutuakin pojat tiesivät löytäneensä takapihan ojasta. Huomenna menemme kaikki tarkastamaan poikien löydön. (26.4.2012 Kutuahan siellä tosiaan jo kellui!!)

Kevätseurantaa aloitellaan repimistekniikalla askarreltuun pohjaan. Hain Googlen kuvahaulla kevääseen liittyviä kuvia. mm. leskenlehti, sini- ja valkovuokkoja, krookuksia, aurinko, tippuvat räystäät, muuttolintuja, perhonen, sammakko, muurahainen, joutsenet, lumen alta paljastuvaa nurmikkoa...,jotka tulostin ja laminoin. Kuvia lisätään tauluun sitä mukaa, kun havaintoja ulkoilun aikana tehdään lähipäivinä.Vinkki: Luontoliiton sivuilta (www.luontoliitto.fi) löytyy tulostettavaa materiaalia kevätseurantaan: mm. Kevättuuli- kevätseurantalomake.

Ei kommentteja: