keskiviikko 4. syyskuuta 2013

HERKULLISIA HERUKOITA!


Näin loppukesästä koittaa aika, jolloin monessa  perheessä poimitaan viinimarjoja ja keitetään niistä talven varalle herkullista ja terveellistä mehua. Lapset kannattaa ottaa mukaan marjanpoimintaan. Muistan omasta lapsuudesta, että mökillä isovanhemmat tekivät marjanpoiminnasta hauskan leikin ja samalla kertailtiin matikkaakin, sillä poimimme marjoja pestyihin pieniin hiekkaämpäreihin ja pappa maksoi jokaisesta ämpäristä kymmenen penniä. Listasimme ylös paperille poimimamme ämpärilliset ja kisasimme siitä kuka serkuksista tienasi eniten.

Marjojen poimiminen on parhaimmillaan perheen hauskaa ja iloista yhdessä oloa, jonka lomassa tulee juteltua monet hauskat jutut, etenkin kun puuhasta ei tee lapsille pakonomaista puurtamista. Lapset poimivat sen verran kuin jaksavat ja kaikista parhaintahan on maistella makoisia marjoja suoraan pensaasta. Tänä kesänä 7- ja 5-vuotiaat keksivät poimimiseen kyllästyttyään hauskan leikin marjapensaiden alla. Pensaiden marjoja notkuvat oksat muodostivat väleihinsä hymyisiä holveja, joissa lapset keksivät leikkiä hiiriperhettä. Hiirulaiset asuivat rivitalossa, kukin omassa asunnossaan ja yhdessä kolossa oli sauna. Meitä vanhempia huudeltiin aina välillä kylään. Oli ihana seurata lasten leikkiä ja jutella niitä näitä oman miehen kanssa loppukesän auringon lämmittäessä. Pari ämpärillistä täyttyi marjoista leppoisaan tahtiin.

Marja-aikaan tutustuimme myös hoidossa lasten kanssa viinimarjoihin. Kävimme pihalla maistelemassa niin mustia kuin punaisiakin marjoja ja vertailimme niitä. Lapset saivat pensaasta poimia mieleisensä lehdet, muutamaa eri kokoa. Lehtiin levitimme siveltimellä vihreää maalia ja painoimme lehdillä värilliselle paperille lehtiä. Punaisella ja mustalla sormivärillä maalasimme lehtien sekaan punaisia ja mustia viinimarjoja. Lopuksi liimasin pohjapaperit valkoiselle paperille, jolloin taulu sai kehykset.

Tämän taiteili poika 4v.

Ei kommentteja: