keskiviikko 31. lokakuuta 2012

AARRETTA KÄTKEMÄÄN!

Nuoren Suomen Varpaat vauhtiin-liikuntaviikkojen ohjaajan materiaalista tänä syksynä bongasimme vinkin geokätköilystä, joka sopii mainiosti vuoden ympäristöteemaan. Geokätköily tarkoittaa sitä, että luontoon piilotetaan jokin tavara tms. ja kätköpaikan koordinaatit otetaan ylös, joiden mukaan kätköä etsitään maastosta. Oikeassa geokätköilyssä kätköjen koordinaatit laitetaan internettiin vartavasten geokätköilyä varten perustetulle sivustolle, josta jokainen voi käydä katsomassa oman asuinalueensa kätköt.

Päätimme yksinkertaistaa ideaa ja kätkimme kaupunkimme ulkoilumaastoon oman "aarrearkun" (kuvassa yllä), jonka sisälle vihkoseen aloitimme vuoden teeman mukaisesti tarinan metsäneläimistä, jota kätköllä kävijät jatkavat puolestaan pätkän matkaa. Keväällä katsomme millaisen jatkokertomuksen saamme kasaan.

Kirjasimme ylös reitin ja maamerkit, jotka toimitettiin esimiesten välityksellä kaikkiin päivähoidon yksiköihin, perhepäivähoitajille ja myös halukkaille päivähoidossa olevien lasten perheille.

Toteutamme myös paraikaa aarteen piilotusta ja etsintää oman tiimin kesken samalla periaatteella: jokainen tiimin ryhmä piilottaa oman aarteensa lähimaastoon ja kirjaa ylös "koordinaatit" eli vihjeet kätköpaikalle. Aarrearkkuun kukin ryhmä keksii jotain tekemistä, minkä voi ko.paikalla toteuttaa, esim. jokin leikki, satu, loru tai laululeikki taikka vaikka jokin luontoon liittyvä tehtävä. "Koordinaatit" jaetaan muille tiimin ryhmille ja jokainen ryhmä voi käydä omaan tahtiin etsimässä aarteita.

Ei kommentteja: