keskiviikko 26. joulukuuta 2012

JOULU JOUTUI...


"JOULU JOUTUI ,
SYTYTTELI KYNTTILÖITÄ,
LÄMMITTELI SYDÄNÖITÄ.
MIELET LOIHTI ILOISIKSI,
PUUT JA PELLOT KAUNIHIKSI."

Joulu tuli Pajupeltoon niin joutuisaan, etten ehtinyt ennen joulua kertoilemaan ryhmän joulupuuhista. Tässä kuitenkin näin jälkikäteen hiukan esimerkkejä, kuinka meidän ryhmässä odoteltiin ja juhlittin joulua tänä vuonna:

Joulukalenterina meillä oli tänä vuonna lorukalenteri, jota varten tilasimme uusia, hauskoja joululoruja Riimikirpulta, jonka linkin löydät myös blogistamme. Kauniista joulupussista kukin vuorollaan sai nostaa lorun, joka luettiin ja kuvaa tutkittiin sekä lopulta lorukortti ripustettiin naruun numeroidulla pyykkipojalla. Monenlaisia joulusatuja myös luettiin koko joulukuun ajan niin aamupiirillä kuin päivälevon satuhetkellä. Päivälevolla unimusiikkina kuunneltiin joululauluja. 

Tuttuja joululauluja ja uudempiakin tonttuihin liittyviä lauluja ja leikkejä laulettiin ja leikittiin. Tänä vuonna muunsimme useista tutuista ei jouluun liittyvistä lauluista jouluisia, kuten esimerkiksi Mörri-möykky tanssii ja ruokopilli soi-laulusta tuli Tonttu-ukot tanssii ja kulkuset soi, laulusta Tässä isä-pupu on, tässä toisen näät tuli Tässä pikku tonttu on sekä tuttua Karhu nukkuu- laulukeikkiä laulettiin näin: Tontut nukkuu, tontut nukkuu korvatunturilla, ei ole kiire kellään, näin sitä lauleskellaan jne. 

Kulloiseenkin aiheeseen helposti muunneltava laululeikki on myös mm. Tonttu-ukkojen tai vaikka lumiukkojen marssi, joka menee näin: Tonttu-ukot marssivat, marssivat, marssivat, tonttu-ukot marssivat lal-la-lal-lal-laa. Seuraavissa säkeistöissä tonttu-ukot hyppivät, hiipivät, tanssivat, konttaavat, ryömivät ja lopuksi nukkuvat. Säkeistöjä voidaan keksiä lasten kanssa lisää ja jokainen saa vuorollaan määrätä, miten tontut liikkuvat marssin tahtiin.

Joulun alla askartelimme vuoden luontoteeman mukaisesti kävyistä joulukranssit ja isot tekivät tyhjistä maitopurkeista linnuille ruokintapönttöjä, jotka vietiin siemenillä täytettyinä läheiseen metsään linnuille jouluherkuiksi. Kuinka ollakaan metsästä löytyi tontulta pudonnut pieni tonttulakki, joka jätettiin rappusten kaiteelle. Jännityksellä odottiin käykö tonttu hakemassa lakkinsa takaisin päivälevon aikana, ja kävihän se... Lasten omaan, leikkihuoneen pieneen joulukuuseen lapset myös askartelivat itse koristeet.

Lisäksi yhden aamupäivän vietimme lasten toivomuksesta telkkaria töllötellen ja katsoimme elokuvan Viirun ja Pesosen joulupuuhista. Valtasimme siis sohvan ja mussutimme poppareita elokuvaa katsellessa. 

Pipareita leivottiin ja maisteltiin tottakai myös ja loput, joita ei jaksanut välipalalla syödä, pakattiin pussiin kotiinviemisiksi. Jouluviikolla syötiin myös jouluateria, hiukan yksinkertaistettuna tosin eli tarjolla oli jouluisia laatikoita, punajuurisalaattia, perunaa ja lihapullia herneiden kera. Jokaiselle lautaselle kerättiin hiukan kutakin lajia ja niitä sitten maisteltiin kaikkia. Tosin lapset olivat sitä mieltä, että pelkät perunat ja lihapullat passaavat mainiosti... Joulupuuroakin nautittiin ja tottahan toki se mantelikin sieltä yhdelle onnekkaalle osui. Tosin totesimme, että ainahan saa toivoa, ilman manteliakin ja koska toivossa on hyvä elää, niin jokainen toivoi mielessään jotain kivaa.

Pikkujouluja juhlittiin tiimin kesken perinteeksi muodostuneen iloisen joululaulutuokion yhteydessä, jonne otettiin tonttulakit mukaan ja yhdessä laulettujen ja leikittyjen joululaulujen päätteeksi nautittiin pipareita ja lämmintä mehua. Omassa ryhmässä perheiden kesken juhlistettiin tänä vuonna joulua ulkona ja vietettiin tähän vuoden pimeimpään aikaan tunnelmallista Kynttiläjuhlaa viimeisenä iltana juuri ennen joululoman alkua.

Juhlallisuudet alkoivat lasten kynttiläkulkueella ja laululla toivotettiin perheet tervetulleiksi juhlaan. Lapset olivat itse valinneet lempilaulut joulun alla lauletuista lauluista, joita olivat tällä kertaa Tuiki, tuiki tähtönen, Rati-riti-ralla, jota säestettiin pakkasen paukkeella rytmikapuloilla, Porsaita äidin oomme kaikki, sekä Pikkuinen tonttu se hyppeli näin ja aikaisemmin mainittu Tontut nukkuu, jonka jälkeen heränneet pikku-tontut hakivat yleisöstä kaverin notkuvan pitopöydän ääreen. Viimeiset harjoitukset samaisena aamuna olivat sujuneet hienosti ja kaikki lauloivat aamusella sydämensä kyllyydestä, mutta kuinka odottaa saattoi, ramppikuumehan se iski yleisön edessä ja levisi kuin kulovalkea esiintyjissä... Suuret suosionosoitukset kuitenkin saimme joka tapauksessa! :)

Joulun alla saatiin yltäkylläisesti lunta ja jouluista kynttiläjuhlaa varten tunnelma oli taattu, sillä lumen keskelle pihamaalle virittelimme jäälyhtyjä, ulkotulia ja kynttilälyhtyjä. Läheiselle pellolle olimme lasten kanssa viikon mittaan tallanneet polun, jonka varrelle nyt juhlaa varten asetettiin neljätoista kynttilää, joiden luota polulla seikkailijat löysivät vihjeitä tonttujen jättämää salasanomaa varten sekä jouluun liittyviä kuvia. Lämmikkeeksi tarjottiin kuumaa glögiä ja lämmintä mehua sekä jouluista maustekakkua, torttuja ja pipareita.

Joulu siis joutui joutuisaan näiden jouluisten puuhien siivittämänä ja ensi vuonna jatketaan taas uusin kujein. Tunnelmallista joulunaikaa kaikille toivottaa Pajupellon väki!


Ei kommentteja: