sunnuntai 28. heinäkuuta 2013

MURKKUJA PÖKSYISSÄ...!

 

Lapsilla tuntuu usein olevan sanonnan mukaan kuin "muurahaisia pöksyissä", silloin kun he eivät malta pysyä paikallaan, mutta nytpä on tämäkin kirjaimellisesti koettu allekirjoittaneen kohdalla...  

Istahdinpa aurinkoisena sunnuntai-iltapäivänä mökillä nurmikolle ja näköjään onnistuin istumaan aivan suoraan murkkupesän päälle... Taisivat murkutkin kokea elämänsä järkytyksen, kun niin vihaisia olivat...! Kyllä sitä vipinää kinttuihin todellakin tädille tuli! Ja lisäksi inhottava kihelmöinti...

Kesällä on muutenkin todennäköistä kokea erinäisiä yhteentörmäyksiä öttiäisten ja monien muiden luontokappaleiden kanssa, jotka eivät ole ihan samaa mieltä meidän kanssamme yhteentörmäyksen vihamielisyydestä, joten on hyvä olla pikaista ensiapua saatavilla niin kotona kuin myös hoitopaikassa. 

Ennakoiminenhan on aina kaikista paras keino välttää lievässä tapauksessa ikävät paukamat ja kutina, pahimmassa tapauksessa sairaalareissu. Paras siis katsoa tarkemmin mihin takapuolensa länttää tai mihin astuu... Pusikoissa ja kivikoissa liikuttaessa on hyvä varustautua kumisaappain ja pitkähihaisin ja -lahkeisin vaattein. Myös paljon erilaisia hyönteiskarkotevalmisteita on helposti saatavilla mm. ruokakaupoista ja tavarataloista, mutta varmista ennen käyttöä niiden soveltuvuus itsellesi ja lapsille.

Apteekista saatava Kyypakkaus kannattaa olla nopeasti saatavilla kyyn pureman tai ampiaisten pistojen varalta. Kyy on ainoa Suomen luonnossa elävä myrkyllinen käärme, joten muista, että kyyn pureman kanssa ei ole leikkimistä ja kyypakkauksesta saatavan pikaisen ensiavun jälkeen on aina hankkiuduttava viipymättä lääkäriin. Myös siinä tapauksessa, jos lapsi on saanut useita ampiaisen pistoja tai henkilön olotila heikkenee huomattavasti piston jälkeen, on kiirehdittävä lääkärin hoitoon. Yksikin ampiaisen pisto saattaa niille herkistyneille aiheuttaa vakavia allergiaoireita tai hengenvaarallisen anafylaktisen shokin, joten myös hoitajan on hyvä olla tietoinen tällaisista riskitekijöistä.

Hyvät punkkipihdit ovat myös hyvä hankinta apteekista joka talouteen, sillä punkit ovat lukemani mukaan lisääntyneet ja niiden esiintymisalue laajentunut. Punkit saattavat levittää vakavaa Borrelia-bakteeria. Se voi aiheuttaa vakavan sairauden, joka vaatii vahvaa antibioottihoitoa. Ensi oireena on renkaittain leviävä punoitus puremakohdan ympärillä. Punkkitarkastus säännöllisesti ja punkin mahdollisimman pikainen poistaminen oikeaa tekniikkaa käyttäen vähentää tartunnan mahdollisuuden riskiä huomattavasti. Myös pihoilla on syytä huolehtia nurmen säännöllisestä leikkuusta, sillä punkit viihtyvät eritoten pitkässä ruohikossa, josta niiden on helppo tarttua ohikulkijan matkaan.

Niin ikään apteekista saatavat hydrocortisonivoiteet ja esim. Etono-puikko tuovat nopeasti helpotusta mm. hyttysten, paarmojen, hirvikärpästen sekä ampiaisten kuin muurahaistenkin pistojen ja puremien aiheuttamaan kutinaan ja ikävään kihelmöintiin. Voidetta voi lisätä tarvittaessa. Hydrocortisoni helpottaa myös nokkosen ja auringon polttaman ihon kuumoitusta sekä kihelmöintiä. Muista aina seurailla purrun tai pistetyn henkilön yleiskuntoa sekä vointia ja ota herkästi yhteyttä lääkäriin, etenkin lapsen ollessa kyseessä.

Omalla kohdallani tässä "yhteentörmäyksessä luonnon kanssa" isäntä antoi pikaista Hydrocortisoni-ensiapua sen jälkeen kun yllätyshyökkäyksestä oli selvitty ja vaatteet tarkastettu. Puremakohdat voideltuna hydrocortisonilla kihelmöintikin helpotti pian, mutta olisin kyllä mieluummin jättänyt tämän kertaisen "kosketuksen luontoon" kokematta...

Ei kommentteja: