perjantai 8. helmikuuta 2013

TALVISTA PUUHAA PAJUPELLOSSA

Talvella saattaa pakkanen paukkua ja luntakin tuiskuttaa, mutta lapset sen kun viihtyvät ulkona! Talvi on siitä mahtavaa aikaa, että vähillä ja yksinkertaisilla välineillä voi keksiä lumessa niin paljon mielekästä ja kiinnostavaa puuhaa, johon ottaa usein sovussa osaa isompi porukka, jopa ne ainaiset riitapukaritkin!


Talven leikeissä ei juurikaan tarvita muita leikkivälineitä kuin kuvassa näkyvät pulkka, lapio ja liukuri sekä tarvitaan tietenkin isoiksi kasoiksi kolatut lumipenkat,joissa lasketaan liukurimäkeä ja joihin kaivetaan avaria kuoppia milloin mitäkin tarkoitusta varten. Umpihankeen tehdään käytäviä ja rakennetaan salaisia linnoja ja labyrintteja... 

HUOMIO! TURVALLISUUSSYISTÄ EMME KOSKAAN ANNA LASTEN KAIVAA LUMEEN PITKIÄ LÄPIMENEVIÄ TUNNELEITA JA SYVIÄ ONKALOITA ROMAHDUSVAARAN VUOKSI!!! Ajoittain uutisoidaan surullisia muistutuksia tästä vaaratekijästä.

Mutta mikä kaikkein parasta, leikit kinoksissa jatkuvat päivästä toiseen hiukan ehkä muuntuen leikkijöistä riippuen eli lapsen kehitykselle tärkeän pitkäkestoisen leikin mahdollisuudet ovat näissä leikeissä erittäin hyvät ja mielikuvitus saa tilaa ja mahdollisuusen laukata vapaasti lumenvalkoisessa ympäristössä.


Ryhmämme lapset ovat innokkaita hiihtäjiä. Isommat suihkivat viereiselle naapurin pellolle ajetulla n. parin sadan metrin mittaisella ladulla kuin "Juha Mieto" konsanaan. 


Pulkalla keksitään monenlaista leikkiä ja puuhaa, joskin mäenlaskuun on liukuri turvallisempi vaihtoehto, sillä pulkkaa tarvitsee osata ohjata kunnolla, jotta sillä laskeminen olisi turvallista.


Liukuri ja mäenlasku ovat ehdottomasti mieleisimmät puuhastelut talvisella pihamaalla tämän 3-vuotiaan "vauhti-veikon" mielestä.


Pojat testaavat "sähläri-sählyn" peluuta lumihangessa...


 Hoitotäti saa usein toimia myös vetojuhtana...


Miten niin lumityöt eivät ole naisten hommaa?! Meidän ryhmän pienimmälle neidille ei mikään ole mahdotonta, kun on vaan oikean kokoiset välineet!


Tamppasimme myös takapihan vielä koskemattomaan hankeen porukalla kuvassa näkyvän "pitsaringin". 

Kuulin nimittäin eräältä kollegalta meille tutusta leikistä "Susi ja jänikset" hieman nykyaikaisemman version. Eli mekin kokeilimme vaihteeksi lumeen tampatussa sektoriringissä "pitsahippaa", jossa yksi leikkijöistä on hippa, joka ottaa muita kiinni polkuja eli pitsan "sliceja" pitkin juosten. Hippa vaihtuu kun joku saadaan kiinni.

Tästä "pitsahipasta" poiketen perinteistä "Susi ja jänikset"- leikkiä varten lumeen tampataan "reikäleipä"-kuvio eli kuuden sektorin sijaan vain neljä ja keskelle suden pesä. Susi vie kiinni saamansa jänikset pesäänsä ja kun kaikki on saatu kiinni, vaihdetaan sutta.

Ei kommentteja: