torstai 25. huhtikuuta 2013

KIRJASTON KÄTKÖISTÄ PUPUSATUJA

Kirjaston hyllyltä löysin pääsiäisen puputeemamme satuhetkiin useita kuvakirjoja, joissa seikkailivat monenlaiset puput erilaisissa seikkailuissa. 

Satujen teemat koskettivat usein myös lasten arkipäivän tilanteita ja herättivät hyvää keskustelua mm. kiukuttelusta, kun harmittaa ja siitä millainen on kiva kaveri sekä miltä tuntuu, kun pelottaa olla yksin.

Kaapo Kanilla on paha mieli ja kaikki harmittaa. Kaveritkaan eivät ole kivoja ja on tyhmää leikkiä tyhmiä leikkejä. Pikku hiljaa Kaapoa kuitenkin alkaa harmittamaan sekin, että mikseivät kaverit enää halua leikkiä hänen kanssaan ja yksin oleminen alkaa tuntua vielä tyhmemmältä...
Kummallinen ja pelottava iso musta kani seuraa Pikku kania joka paikkaan. Mutta kuinka ollakaan tuosta hiljaisesta seuraajasta onkin apua, kun susi sattuu yllättämään Pikku kanin.
Pieni kani on arka, mutta tavattuaan suden, haluaisi olla yhtä voimakas ja itsevarma kuin susikin. Kani lähteekin varta vasten etsimään sutta ja suden löydettyään, pyytää sutta opettamaan muutamia salaisuuksiaan pikku kanille.  

Kirja kertoo hauskasti, ettei tarvitse olla jotain muuta, ollakseen tärkeä. Tärkeintä on olla oma itsensä.
Rikulla on paljon kavereita, mutta kaikki haluavat leikkiä erikseen: valkoiset puput omaa leikkiään, ruskeat omaansa, ja harmaat omaansa. Riku käy kokeilemassa jokaista leikkiä.

Rikun uusi kaveri opettaa Rikulle uuden leikin, mutta muut nauravatkin sille. Riku puolustaa uutta kaveriaan ja saa kuin saakin kaikki puput leikkimään sovussa keskenään yhdistämällä jokaisen mielileikkiä yhteen.

Kirja kertoo kiusaamisesta ja kiusatun puolustamisesta.

Pikku pupun isä on kadoksissa. Useat isot puput tarjoutuvat avuksi, mutta kukaan heistä ei ole yhtä iso, voimakas, karvainen tai pörröinen kuin pikku pupun oma isä. 
Kirja sopii valtavan hyvin isänpäivään, mutta tärkein sanoma on, että oma isä on lapselle aina se kaikista suurin sankari oli isä sitten oikeasti pitkä tai lyhyt, voimakas tai vähemmän voimakkaampi, karvainen tai vähemmän karvainen...



Tammen kultaisten kirjojen nostalginen kuvakirja kertoo tarinan, kuinka pupu etsii omaa kotia ja löytää sen kommelluksien kautta vihdoin kaninkolosta toisen pupun luota. 

Kirjan opetus on, että yksinäiselle ystävän tuki on tärkeää.

Ei kommentteja: