tiistai 30. huhtikuuta 2013

VAPPUVILLITYS!

Tänään 30.4.2013 vietimme perhepäiväkodilla vappujuhlia lasten toiveesta naamiaisten merkeissä. 


Juhlissa lapset saivat vapaasti leikkiä ilmapalloilla, jotka ovat helppoja, edullisia ja aina mieluisia lasten viihdyttäjiä. Mutta on hyvä ottaa myös huomioon turvallisuustekijät. Ilmapallot menevät helposti rikki ja pallon kovaääninen poksahtaminen saattaa pienimmille ja herkimmille olla hyvinkin pelottavaa ja aiheuttaa pelkotiloja. 

Myös puhaltamattomat pallot ja rikki menneen pallon riekaleet aiheuttavat tukehtumisvaaran joutuessaan lapsen kurkkuun, joten pallojen kanssa touhuttaessa täytyy olla erittäin tarkkana. Myöskin pallojen puhaltaminen on aina aikuisen puuhaa, vaikka se kuinka lapsia kiehtoisikin juuri tukehtumisriskin vuoksi, ellei käytössä ole ilmapallojen täyttämiseen tarkoitettua pumppua.

Aamupiirillä leikimme myös "ilmapallo-leikkiä", jossa ollaan piirissä ja aluksi kyykyssä. Yhdessä aloitetaan "ilmapallon" puhaltaminen ja kuvitellaan puhaltavamme valtavan suurta isoa ilmapalloa. Samanaikaisesti noustaan hitaasti selkä pyöreänä ylös suoraksi ja lopulta seistään varpailla kurotellen käsillä kattoa. Aikuinen näyttää sormeaan, joka on neula, jolla hän puhkaisee pallon - POKS!- ja silloin kaikki puhaltavat ilman ulos - VIUUUH!- ja valahtavat taas alas kyykkyyn alkuasentoon. Nyt on lapsille näytetty näin tämän sääntöleikin toimintamalli ja puhkaisuvuoro kiertää ringissä seuraavalle.

Kehitimme leikkiin myös muunnoksen, jossa puhkaisija valitaan etukäteen. Muut leikkijät asettuvat piiriin kasvot keskustaan päin ja puhkaisija jää piirin ulkopuolelle. Aloitetaan taas puhaltaminen alkuasennosta, jonka aikana puhkaisija kiertää piiriä ympäri ja kun pallo on hänen mielestään tarpeeksi suuri, puhkaisee hän pallon koskemalla sormellaan jotakuta selkään. Se, jota on näin "pistetty", huudahtaa: -POKS! ja valahtaa taas kyykkyyn. Muut seuraavat perässä. Se, jota on pistetty siirtyy seuraavaksi puhkaisijaksi ja edellinen puhkaisija siirtyy piiriin hänen tilalleen. Samaa ei tietenkään saa valita uudestaan, jotta jokainen halukas pääsee palloa puhkaisemaan. 

Leikki kehittää mielestäni hyvin mm. ohjeiden kuuntelemisen taitoa ja niiden mukaan toimimista sekä keskittymistä ja oman vuoron odottamista. Lisäksi leikki harjaannuttaa tasapainoa ja kehon koordinaatiota eli eri kehonosien yhteistyötä. Leikkiin tuo jännitysmomentin se, keneen puhkaisija pistää ja milloin kuuluu "poksahdus"!

Tämä oli meillä ihan uusi leikki ja siitä tykättiin kovasti! Sitä leikitään varmasti vielä moneen kertaan! Sääli, että vappu on vain kerran vuodessa, mutta tämä leikkihän sopii mainiosti myös syntymäpäiväjuhlissa leikittäväksi. Leikkivinkin saimme eräältä kollegalta, joka oli käynyt viime syksynä HLU:n järjestämän "Vekaravipellys"-kurssin, jossa tarjottiin vinkkejä pienten lasten liikuntaan. Kiitos Kissankulman perhepäiväkodin tädille!

Ulkona lapset saivat vielä kotvasen purkaa energiaansa, kun yrittivät saada kiinni puhaltelemiani saippuakuplia, jotka leijailivat vauhdikkaasti tuulessa. Ilmapalloillakin leikittiin vielä ulkona, jotka kuin ihmeen kaupalla pysyivät kaikki jopa ehjinä!

Ruualla tarjottiin perinteistä vappuruokaa eli ranskalaisia, lihapullia ja nakkeja sekä perunasalaattia. Välipalalla odottivatkin sitten lasten mielestä ne parhaat herkut eli simaa ja pikkumunkkeja sekä lisäksi lasten tuomia herkkuja. Nyyttikestityyliin jokainen sai tuoda mieleistään herkkua juhliin ja pöytä notkuikin herkuista, joita riitti myös kotiinviemisiksi.

Lasten idolit olivat kattavasti edustettuina naamiasiasuina. Juhlijoina vilistivät kuvassa komeilevien "Veli Sikiön" ja "Spidermanin" lisäksi myös "Risto Räppääjä" ja "Helinä Keiju" sekä prinsessa, hiiri, possu ja monsteri.


Askartelimme kartongista myös keväisiä vappukoristeita. Koristeltujen kartonkiperhosten väliin liimattiin kreppipaperisuikaleita, askartelupunoksesta tuntosarvet ja varrastikku, jonka avulla koristeen voi laittaa kukkaruukkuun tai heilutella sitä vappuhuiskan tapaan.



Ei kommentteja: