torstai 21. marraskuuta 2013

HIIRI PIENI LÄHTI VÄRIMAATA ETSIMÄÄN...


"Hiiri pieni lähti värimaata etsimään.
Kun hän sinne saapui, mitä siellä näkikään?
Keltainen, punainen, oranssi,
sininen, vihreä, violetti.
- Hiiri värejä ihmetteli!"

Aloitimme marraskuista väriteemaamme ja tutustuimme lasten nimeämään Hippo Hiireen, joka ylläolevan lorun saattelemana lähti seikkailemaan värimaahan ja etsimään tyhjään väriympyrään värejä.

Marraskuussa vietämme siis väriteemapäiviä, jolloin Hippo Hiiri löytää aina uuden värin. Aamupiirillä tutkittiin ympäristöä ja mietittiin löytyykö päivän väriä ympäriltä sekä paljastimme päivän värilorun. Aamupiirin päätteeksi kukin maalasi omaan väriympyräänsä ko.värisen "piirakan".

Tiedotimme perheille teemapäivistä etukäteen, sillä oli tarkoitus, että hoitoon pukeudutaan teemavärin mukaan ja myös ruokakin yritetään valmistaa tietyn väriseksi. Esimerkiksi oranssina päivänä söimme oranssia porkkana-bataattikeittoa ja tuorepalana porkkanaa sekä välipalalla mandariinia. Keltaisena päivänä värjäsimme kana-riisiruuan keltaiseksi kurkumalla ja välipalalla söimme keltaista mangopolentapuuroa ja niin edespäin. Sinisen päivän ruoka osoittautui todella hankalaksi toteuttaa, sillä periaatteemme oli toteuttaa värit ruokiin luonnollisesti ilman keinotekoisia elintarvikevärejä, joten luovutimme ja tyydyimme keittämään vain kunnon makkarasopan, joka kyllä pojille maistuikin hyvin.

Tottakai myös taiteilimme ja maalasimme ylläolevan kuvan mukaisia värikkäitä taideteoksia. Taiteilun aihe oli teeman mukainen eli "Hippo Hiiren polkuja värimaassa". Valkoinen akvarelli-paperi teipattiin alustaan maalarin teipillä reunoistaan niin, että valmiiseen työhön saadaan näin siistit valkoiset reunat. 

Sen jälkeen lapset saivat itse teipata maalarinteippisuikaleita ristiin rastiin paperin päälle. Tärkeää oli vain se, että teippi ylettyi paperin reunasta reunaan, muuten sai teipata teipit vapaasti aivan miten haluaa. Sen jälkeen vesiväreillä maalattiin teippien väleihin muodostuneet "hiiren kolot" itselle mieleisillä väreillä. 

Värien hiukan kuivahdettua teipit poistettiin teippausjärjestyksessä varovasti, jolloin risteileville "poluille" saatiin näin tarkat reunat. Etenkin teippaaminen ja teippien poistaminen oli lapsista erityisen jännittävää ja elämyksellistä. Jopa niin, että moni halusi tehdä toisenkin maalauksen samaa tekniikkaa käyttäen, jotta saivat poistaa teippejä ja nähdä millainen taideteos teippien alta paljastuu. 

Tämä työ onnistui pieniltäkin, jotka antaumuksellisesti maalasivat papereitaan. Teippaamisessa ja teippien poistamisessa toki täytyi aikuisen olla paljolti apuna.

Ei kommentteja: