tiistai 11. kesäkuuta 2013

KUVASUUNNISTUSTA TAKAPIHALLA


Eräänä keväisenä aamupäivänä suunnistimme lasten kanssa perhepäiväkodin pihamaalla. Lasten oli tarkoitus vertailla ja etsiä pihamaalle piilotetuista korteista sopivia kuvapareja.

Eli käytännössä tämä kuvaparisuunnistus toimii näin:

Kuvaparit voivat olla samanlaiset muistipelin tapaan ja lapset etsivät samanlaiset kuvat. Halusin kuitenkin kuvasuunnistukseen hiukan enemmän haastetta ja haastaa lapset pohtimaan ja vertailemaan kuvia. Joten kuten kuvassa 3-vuotias poika tutkii ja vertailee kuvaa ja näyttää keltaisessa kortissa näkyvää pupua ja porkkanaa, parit syntyvät periaatteella "mitkä kuvat kuuluvat yhteen". 

Eli lapset saavat käteensä punaisen kortin, jossa on esimerkiksi tämä porkkana tai autonrengas tai vesipisara jne. Kortin kanssa lapset käyvät kiertämässä pihamaalle kiinnitettyjä kortteja ja vertaavat kädessä olevaa korttiaan niihin. Lapsien tuli miettiä, mitkähän kuvat sopivat yhteen eli porkkana on pupun herkkua, autonrengas kuuluu formula-autoon ja kun taivaalta tippuu pisaroita, tarvitaan sateenvarjoa jne.

Kun kädessä olevalle kuvalle on löytynyt sopivalta tuntuva pari, lapsi palaa aikuisen luo kertomaan millaisen parin kuvalleen löysi. Jos pari on löytynyt, lapsi saa aikuiselta uuden kortin, jolle lähdetään etsimään samalla taktiikalla paria. Jos lapsi ehdottaa väärää paria tai paria ei tunnu löytyvän, aikuinen voi hiukan auttaa ja tehdä lapselle pari johdattelevaa kysymystä. Pienten lasten kanssa aikuinen voi käydä kiertämässä kuvia ja vertailla yhdessä kuvia.

Tätä kuvaparisuunnistusta olemme harrastaneet vuosien varrella pari kertaa aiemminkin tiimin kanssa yhdessä, jolloin kuvat piilotettiin erään alueen leikkikentän ympäristössä metsäiseen maastoon. Tällöin epätasaisessa maastossa liikkuminen kehitti mainiosti samalla myös lasten motorisia taitoja. Omalla tasaisella takapihalla pientenkin oli helppo juosta kuvalta kuvalle ja innostusta riitti niinkin paljon, että etenkin isommat suorastaan oikein lensivät nurmikolla etsiessään pareja. Lounaalle pyrähti suunnistuksen jälkeen joukko punaposkisia ja sopivasti hengästyneitä lapsia!

Ei kommentteja: